Lóerő

2011.12.23. 03:26

Abroncs, hólánc legyen rendben!

Székesfehérvár - Aki autóval indul útnak, ne feledje a téli közlekedési szabályokat. A téli gumi és a hólánc legyen nálunk!

Miskei Anita

Érdemes előrelátónak lenni a téli felszereléseket illetően, ha a környező síterepek felé indulunk - int óvatosságra Horányi István. Szlovákiában összefüggő hótakaró, jegesedés esetén kötelező a téli gumi. Ausztriában a gumik állapotát a határnál ellenőrizhetik a rendőrök. Itt november 1-je és április 15-e között előírás a hólánc és a téli gumi használata. Szlovéniában november 15-étől március 15-éig kötelező a téli gumi, 5 centiméternél nagyobb hó esetén a hólánc. Németországban a hóval borított utakon előírják a téli gumit, de nem kötelező a használata. De ha az abroncsokat a rendőr az aktuális időjárási feltételekhez nem találja megfelelőnek, bírságot szab ki. Franciaországban a hegyi utakon és télies időjárási körülmények között előírás a téli abroncsok és a hólánc használata. Svájc sem ismer kompromisszumot. Aki a nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, bírságra számíthat. A hólánc használatát táblák jelzik. Az olaszoknál az időjárástól függ, kell-e téli gumi, a sípályákhoz vezető utakon előírás a használata, a hóláncé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!