Lóerő

2016.10.06. 15:40

Mire ügyeljünk, ha gyermekkel autózunk?

Összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amelyeket be kell tartani csecsemőkorú gyermekünk szállítása közben, hogy nyugodtabban dőlhetünk hátra a sofőrülésben.

Kelemen Attila

Háromféle szempontot kell figyelembe vennünk a csemeténk gondtalan utaztatását illetően. A legfontosabb a biztonság, illetve az egészségügyi szempont, de a kényelem sem elhanyagolható.

ELENGEDHETETLEN AZ ÁRNYÉKOLÁS

Erős napsugárzás, nyárias idő esetén a légkondi helyett árnyékolással oldjuk meg az utastér hőmérsékletének enyhítését. Erre a legjobb megoldás az oldalsó ablakokra tapadókorongokkal felszerelhető árnyékolók. A választék jócskán bővelkedik különféle mintákkal.

A mesefigurástól az egyszerű fekete színűig mindent megtalálhatunk. A lényeg, hogy hátra tolatás esetén minél kisebb mértékben zavarja a kilátást, ám a beszűrő napfényt megtörje.

A HUZAT KERÜLENDŐ

Mint ahogy arra már az egészségügyi szempontnál is felhívtuk a figyelmet: kerüljük az erős levegőforgatást és a légkondicionáló használatát az autóban.

Nemcsak a lerakódott por felkavarása miatt, hanem azért is, mert huzat érheti a csemeténket. Márpedig a fül- és agyhártyagyulladás elkerülése végett ezeket mellőzzük.

Az autó légterének frissítését inkább sűrűbb megállás során szellőztetéssel oldjuk meg!

KEVÉS CSOMAGOT AZ UTASTÉRBE!

Azt már tudjuk, hogy a babahordozót gondosan kell rögzítenünk a hátsó ülésen, hogy az lehetőleg ne tudjon elmozdulni egy esetleges ütközés során sem. Ám azt már sokan nem tartják észben, hogy a gyermekünk mellett az ülésen, illetve a mögötte lévő kalaptartón lehetőleg ne legyenek mozdítható tárgyak: esernyő, reklámtáska, kabát, stb.

Legyen szó egy hirtelen fékezésről, vagy egy koccanásról, ezek mind a gyermekünkre eshetnek; és nem csak megsérthetik, de - ne adj´ isten - fulladást is okozhatnak. Másrészt a minél szellősebb utastér növeli a porontyok komfortérzetetét.

LEGYEN MELLETTE VALAKI!

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik az alábbi javaslat: ne hagyjuk egyedül a csemeténket utazás során a hátsó ülésen.

Ha lehetséges, kérjünk meg egy másik hozzátartozónkat, hogy kísérjen el minket. A legnyűgösebb csecsemőknek is sokszor megnyugvást jelent az ember közelsége.

ÓRÁNKÉNT TARTSUNK PIHENŐT!

Ha hosszabb útra megyünk a csemeténkkel, érdemes óránként-másfél óránként egy-egy pihenőt beiktatni. Lehet, hogy mi kibírnánk a tartalmas utat, ám a babák kevésbé viselik jól az autózást.

A megállás során a szopizós kicsik esetében etetésre is fordíthatjuk az időt, ha pedig már tipegő a gyermekünk, akkor átmozgathatjuk. Abban az esetben, ha naponta már csak pár alkalommal alszik a gyermekünk, akkor az indulást lehetőleg alvásidőre időzítsük. Egyrészt így az út nagy részében biztosan szunyókál a kicsi, másrészt az étvágyát sem út közben kell csillapítanunk. Azok az autósok pedig, akik legrosszabb esetben fél-egynapos útra indulnának, érdemes megfogadniuk az alábbi jótanácsot! Lehetőleg hajnalban induljunk el, ebben az esetben is többet fog az útból átaludni a kicsi. Nyáron ez különösen igaz, hiszen így a kánikulában való utazást is kiküszöbölhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!