Benzinfalók a kiállításon

2022.05.15. 07:00

Az amerikai autók lelkes rajongói évente többször is találkoznak

A mai ötvenes-hatvanas generáció tagjai közül gyerekkorunkban sokunknak volt az egyik gyakori időtöltésünk az autókártyákkal való játék. Mindig a leggyorsabb autó volt a menő, az vitt mindent.

Antal Lajos

Mustang izomautók Ferihegyen az Aeroparkban, a háttérben egy MALÉV-repülőgép Fotók: Antal Lajos

Az autókártyában sok olyan jármű tűnt fel, amellyel hazai utakon nem, vagy csak nagyon ritkán lehetett találkozni. Ilyenek voltak például az amerikai autók, a Cadillacek, a Chevrolet-k, a Dodge-ok, a Chryslerek, a Fordok és a Lincolnok. Irigykedve néztük az amerikai filmekben szereplő hosszú, széles és kényelmes benzinfalókat abban a korban, amikor itthon még egy keleti csodára is hosszú éveket kellett várni. A hidegháború végeztével lelkes gyűjtőknek köszönhetően sok Amerikában gyártott autó került be az országba. 

Némi túlzással két ellentétes világ találkozott itt szép időben és békében

Az amerikai autóknak nagy tábora van hazánkban, és évente több alkalommal is találkoznak az ország különböző pontjain. Május második vasárnapján a ferihegyi Aeroparkban kétszáznál is több amerikai autóban gyönyörködhetett a kilátogató nagyszámú publikum. A kilencvenegy éves Ford Model A-tól a legújabb Chevrolet Camaróig számtalan érdekes négykerekűt állítottak ki a főleg szovjet gyártású történelmi repülőgépek előtt. 

A hófehér luxus-Cadillaceket sokan körbesétálták és megnézték 

Némi túlzással két ellentétes világ találkozott itt szép időben, békében. Egészen különleges hangulata volt az Il–18-as repülőgép és a luxus-Cadillac együttállásának. Az én tetszésemet az 1931-ben gyártott, mesteri módon resta­urált Ford nyerte el. A minden luxust nélkülöző autó 3,3 literes, 41 lóerő teljesítményű motorja 11 liter benzint fogyaszt száz kilométeren. A műszerfaláról nem olvasható le kevesebb adat, mint egy Trabantéról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!