Lóerő

2013.04.25. 16:54

Iskolák gyerekek oktatása a közlekedésre

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakemberek arra, hogy az általános és középiskolás korú gyerekek is nagy biztonsággal és szabályosan közlekedjenek, éljenek kis falvakban, vagy nagyvárosban.

Miskei Anita

A Magyar Autóklub évek óta arra törekszik, hogy a gyermekekhez is eljusson a közlekedésbiztonság fogalma, s a KRESZ ismeretét, a tudás megszerzését élményként éljék meg, például a közlekedési versenyek során. A váli Körmendi Dávid tavaly a megye egyik legjobbjaként hazánkat képviselhette egy európai megmérettetésen, melyet Lengyelországban rendeztek meg. Akkor Farkas Károly, a Magyar Autóklub régiós vezetője kiemelte, sok az eltérő szabály Európa szerte, a legfőbb cél azonban az, hogy a hazai utakon, például az iskola és az otthon között biztonságosan közlekedjenek a gyerekek akár gyalog, akár kerékpárral, akár pedig busszal járnak.  

Éppen ezért az idén ismét útjára indult a Biztonságosan Közlekedni Egy Életúton elnevezésú programja a hazai autósokat képviselő szervezetnek egy kamionnal. A mozgó bázis idei első állomása, oktató bázisa Százhalombatta volt, ahol a fiatalok közlekedésbiztonsági oktatása sikerrel zajlott. A rendezvény alapvető célja, hogy a felnövekvő nemzedék figyelmét felhívják a közlekedés veszélyeire, s megértsék a közlekedési szabályok betartásának fontosságát. Az autóklub kamionja az idén épp ezért 29 városba látogat el, ahol egy-egy hétig várja az érdeklődőket, de nem csak a gyerekeket. A rendezvényeken ugyanis az iskolások tanításán túl kipróbálható a borulás szimulátor, a részeg szemüveg és a mobil vezetéstechnikai pálya is. Ahol az autósok megtapasztalhatják, milyen a jeges, csúszós útburkolaton kordában tartani a járművet, vagy éppen azzal szembesülhetnek a rutinos és kevésbé gyakorlott  autósok, hogy valójában milyen nehéz a vizes útburkolaton tartani, irányban tartani a gépkocsit.  

A közlekedési kultúra terjesztését egyébként a 27 évvel ezelőtt útjára indult vetélkedő, a Ki a mester két keréken? segíti máig, melyet osztrák és német szakemberekkel együtt koordináltak, s amelyen Körmendi Dávid is bizonyított. Talán hihetetlen, de a vetélkedő segít  a helyes közlekedési magatartás kialakításában. A szabályok megismerésében, a másokra figyelésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!