Lóerő

2011.09.16. 09:52

Ferrari-rajongók szentélye

Monza - Múlt hétvégén Monzában rendezték meg az idei Formula-1-es világbajnokság utolsó európai futamát. A város közepén fekvő pályának különös, mindenkit magával ragadó varázsa van.

PLT

A pirosba öltözött Ferrari-rajongók (tifosi) mellett idén már szép számmal akadtak Red Bull-szurkolók is, de a "vörösök" még mindig uralják a környéket.

Már a pénteki napon közlekedési dugók jelezték, hogy  hatalmas az érdeklődés a hétvégi autós események iránt. A lelátók teljesen megteltek a vasárnapi futamra. Az egyik tribünön például az olasz zászlót jelképező zöld, fehér és piros színű lufikat lengettek a futam előtt. A hatalmas, szív alakú ferraris   zászló sem maradhatott el a főtribünről, amelyet minden évben a csapat boxával szemben feszítenek ki a rajongók, a futam után pedig ugyanezt teszik a pályán, a pódium alatt. A nézők itt egészen közelről élhetik át az élményt.

A paddock bejáratánál (amolyan versenyzői és csapat művészbejáró) könnyen összefuthatunk egy aláírás vagy egy közös fotó erejéig a parkolóból gyalog érkező Formula1-es pilótákkal, csapattagokkal. A pályát nemcsak kívülről, de belülről is körbe lehet sétálni, sőt, a futam leintése után, aki lesétál a célegyeneshez, az végig is sétálhat az igazi versenypályán.  Ha pedig nincs ereje egy ilyen sétához a fárasztó hétvége után, akkor jobb, ha biciklit is hoz magával, hiszen itt az is megengedett. A pályán addig maradhat mindenki, amíg kedve tartja.

Lehet nézelődni a célegyenesbe érkező kamionok között, bekukucskálni a boxokba, az akkor már szorgalmasan pakoló csapatokhoz. Monzában a hangulat utánozhatatlan, az olaszok pedig barátságosak  még akkor is, ha nem a Ferrarinak szurkolunk.

A futamot a 2010-es világbajnok Sebastian Vettel nyerte a Red Bull-lal. A fiatal német pilóta számára sok szép emléket idéz Monza, hiszen élete első futamát két évvel ezelőtt itt nyerte, akkor még a Toro Rosso Ferrari színeiben. A második Jenson Button (McLaren), a harmadik Fernando Alonso (Ferrari) lett.

A bajnokság hátralévő hat futamát  Európán kívül ren- dezik. A következő, szingapúri futam érdekessége, hogy Sebastian Vettel   pontelő- nye miatt   már ezen a helyszínen  megvédheti világbajnoki címét.

Szerző: Tagscherer Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!