Lóerő

2012.12.27. 15:17

100 autósból 37-en mobiloztak, 4-en szexeltek már vezetés közben

A közlekedési balesetek majdnem nyolcvan százaléka gondatlanságból - nem az útviszonyoknak megfelelő vezetésből -, illetve figyelmetlenségből fakad.

Arany Gábor

Az óvatos vezetéssel kapcsolatban az aktuális időjárási viszonyok miatt számos felhívás született a közelmúltban, a Genertel által nemrég közzétett felméréséből  arra is választ kapunk, hogy mi minden vonja el a  sofőrök figyelmét a vezetéstől, okozva baleseteket is.  A december elején lezajlott felmérésének adatai szerint a válaszadók pillanatnyi figyelmetlenségét leggyakrabban a padlóra leeső, illetve a kesztyűtartóban vagy a táskájukban lévő tárgyak utáni kutatás okozza - 46 százalékuk számolt be arról, hogy tett már ilyet. Emellett a sofőrök figyelmét   és legalább egyik kezét  leginkább a kihangosító nélküli telefonálás, illetve az evés, ivás vonja el a vezetéstől: 37, illetve 35 százalékuknál már előfordult ilyesmi, sőt 10 százalékuknál rendszeresen. Emellett SMS olvasása és írása, GPS beállítása, illetve a veszekedés az utassal szerepel a lista első helyein. Szintén igen gyakran okoz pillanatnyi figyelmetlenséget a dohányzás, de a leginkább hajmeresztő adat, hogy a vezetők négy százaléka menet közben élt már szexuális életet, százból ketten már legalább egyszer elaludtak a volánnál. Minden harmincadik válaszadó számolt be arról, hogy az elmúlt években balesetet is okozott már azzal, hogy a vezetés közben mással is foglalkozott. A legtöbb baj azért következett be, mert váratlan helyzetben a kézben tartott  telefon miatt, képtelenné vált a gyors és megfelelő reakcióra. A legsúlyosabb következménnyel az jár, ha a figyelmetlenség gyalogosnak vagy kerékpárosnak okoz  sérülést. Szerencsére a legtöbb figyelmetlenségből eredő baleset canyagi kárral, a járművek ütközésével jár, leggyakoribbak  az utoléréses balesetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!