bemutatók

2019.05.15. 10:18

Wass Albert és Marquez műve a Nemzeti új évadában

Az ember tragédiája, a Bánk bán, az Egri Csillagok, a János vitéz és a Csíksomlyói passió a színház programjának gerincét alkotják,amelyhez viszonyítva választják ki az új darabokat.

Budapest, 2019. április 11. Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezõ, a Nemzeti Színház fõigazgatója beszél a VI. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) megnyitóján a Fõvárosi Nagycirkusz elõtt 2019. április 11-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Tíz bemutatót tervez, és Trianon századik évfordulójáról is megemlékezik következő évadában a Nemzeti Színház. A szeptemberi első premier, a Rocco és fivérei próbái már elkezdődtek, és többek között Euri­pidész, Gabriel García Márquez, Örkény István és Wass Albert munkáit is láthatjuk majd a színpadon – írja a Magyar Nemzet.

Repertoárt építünk – kezdte évadbemutató sajtótájékoztatóját Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Mint mondta, Az ember tragédiája, a Bánk bán, az Egri Csillagok, a János vitéz és a Csíksomlyói passió a színház programjának gerincét alkotják, amelyhez viszonyítva választják ki az új darabokat.

A Nemzeti Színház jövő évadában megemlékeznek Trianon századik évfordulójáról is: Tizenhárom almafa címmel, Wass Albert emlékiratai és korabeli dokumentumszövegek alapján az igazgató történelmi ihletésű darabot visz színpadra.

A Luchinio Visconti által írt Rocco és fivérei az őszi évad első premierje lesz, amelyben a rendező, Vidnyánszky Attila szavai szerint olyan morális kérdések jelennek meg, mint a hűség, a testvéri szeretet és a testvérek közötti versengés dilemmája.

Célom, hogy hidat teremtsek a nagyvárosi létforma lehetőségei és a vidéki élet hagyományai, tisztasága között – állapította meg a rendező, akinek színháza ezzel a darabbal méretteti meg magát a Szentpétervári Színházi Olimpián, amelyre magyar kőszínház elsőként jut ki.

A szeptember még egy bemutatót tartogat: a beregszászi társulat múltját meghatározó színészházaspár, Szűcs Nelli és Trill Zsolt főszerepében Euripidész Médeia című művét viszik színre, a norvég Eric Stubö rendezésében.

A stockholmi Királyi Színház igazgatója rendezőként már volt a MITEM fesztivál vendége, az eddigi előadásai­ból kiindulva mélylélektani rendezés ígérkezik, amely a metafizikai elemeket sem nélkülözi. Izgalmas vállalkozás lesz az elmúlás drámája, Örkény István Macskajáték című darabja is Szász János rendezésében, a főszerepben Udvaros Dorottyával és Bánsági Ildikóval, akiket a rendező „két tigrisként”, nagyszerű színésznőkként emlegetett.

A fiatal színészgeneráció egyik tagja, Berettyán Nándor két darabot is rendez a következő évadban, az egyik, A súgó egy korábban elkészült előadásának felújított változata.

Új rendezése Gabriel García Marquez kisregényének – Egy előre bejelentett gyilkosság története – színpadi adaptációja, amelyet jövő tavasszal mutatnak be.

Borítókép: illusztráció: Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója beszél a VI. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) megnyitóján a Fővárosi Nagycirkusz előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában