Kultúra

2017.04.19. 20:15

Világraszóló magyarokról nyílt kiállítás a Rudasban

Dunaújváros- Neves, világhírű magyar származású tudósok, kutatók, mérnökemberek pályaképét bemutató poszterkiállítás nyílt tegnap a Rudas középiskolában.

Szabó Szabolcs

A megnyitón, Nagyné Fauszt Csilla nevelési és közismereti igazgatóhelyettes elmondta, hogy egy különösen fontos vándorkiállításról van szó, amely eddig hét iskolában volt látható és a következő három hétben a Rudasban állomásozik majd. A kiállítás ezúttal nem Rudas Galériában talált otthonra, hanem a kollégium "K.K." jelzésű termében, ahol majd természettudományi és történelmi tanórákat is hallgatnak majd a diákok.

Több rudasos osztály diákjai is részt vettek a szerdai megnyitón

A tárlatot szervező és rendező Fejér Szövetség részéről Sajó Mária kiemelte, hogy a vándorkiállítás anyaga hosszas kutatómunka alapján jött létre, amelynek célja, hogy az utókor is részletesen megismerje a neves, a világ tudományos életéhez tartozó tudósok és kutatók munkásságát. A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei című kiállítás tartalmát dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján állították össze, és a kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

A tanulók a tanórák alatt is szemlézhetik majd a kiállítás valóban gazdag anyagát, hiszen a kollégiumi szárnyhoz tartozó teremben
a következő hetekben több tudománytörténeti és történelmi előadást is tartanak majd a Rudas pedagógusai

Sajó kiemelte, a tudománytörténeti vándorkiállítás szervezőinek határozott célja és térítésmentes felajánlása továbbá, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben néhány hétre látogathatóvá tegyék a Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei című kiállítás anyagát amiképpen a fiatalok, azonképpen szüleik és érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is.

A tárlat a Rudas középiskola tanára Szulik Ákos pedagógusának invitálásra érkezett az intézménybe.

A kiállítás iskolai időben térítésmentesen látogatható a következő három hétben a Rudas kollégiumi szárnyában.

Botond-napi vetélkedő

Sajó Mária, a Fejér Szövetség társelnöke a tárlat szerdai megnyitóján jelentette be a Magyarok Világszövetsége által meghirdetett Országos Tudománytörténeti Verseny megyei döntőjének versenykiírását.

A Fejér Szövetség ez évben is Botond naphoz közeli vasárnapon május 21-én rendezi meg hagyományos vásárát Székesfehérváron a Zichy-ligetben. Itt lesz a vetélkedő döntője is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!