mindenkinek van egy verse

2019.04.11. 07:00

Verssel köszönti a költészet napját Csadi Zoltán

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy mindenkinek van legalább egy olyan vers az életében, ami megszólította, közel került hozzá, ami egy kedves, vagy éppen keserédes emléket őriz.

Varga Zsófia

A versek velünk élnek és részei életünknek. A mai napon, április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészet napját. Ebből az alkalomból Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának igazgatóhelyettese Kányádi Sándor: Előhang című versét szavalta el.

– Miért ezt a verset választotta?

– Nagyon szeretem Kányádi költészetét, annyira egyszerű, magától értetődő, közben mégis egy világot tud összesűríteni a verseiben. Nagyon közel áll hozzám, érződik az a tiszta forrás, az a jó értelemben vett egyszerűség, földhöz tapadtság a gondolkodásmódjában, ami nekem is olyan sokat jelent. Valami ösztönszerűt mutat meg a műveiben, ez a verse is ilyen, a címe csak annyi: Előhang. Ez egy nagy nyitány, egy gondolat, amit valami elé beilleszt. A ragaszkodás a nyelvhez, kultúrához, a megmaradásunkhoz nagyon szépen jelen van ebben a versben. Hordozzuk mindezt magunkban, mint egy bőrt a testünkön, ahogy a versben is utal erre. Általában sokat jelent számomra Kányádi költészete, ez a vers pedig kiemelten fontos.

A színész szerint mindenkinek van egy verse Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Mit jelent az ön számára a költészet napja?

– Mint kultúraközvetítő, színházzal foglalkozó embernek nemcsak a költészet napján, hanem a mindennapokban is fontos az irodalomnak minden válfaja, ilyen a költészet, a próza, a vers. Az írók szintén művészek és olyan lényegi, esszenciális dolgokat ragadnak ki az életből és formálnak művészetté, amire a halandó emberek nem képesek. Érzik, tudják, látják azt, hogy ez mit jelent, de megfogalmazni, leírni öt, tíz, húsz sorban, egy monológban ez az igazán nagy művészet. Mindezt úgy megírni, hogy az ember ezzel azonosulni tudjon, ennek az igazságát lássa, érezze, tapasztalja, együtt érezzen vele – ez az igazán mesteri, és ezért is fontos ennek időt és teret adni. Egész évben ünnepelhetjük a költészetet, amikor leveszünk egy verseskötetet a polcról, vagy elolvasunk egy verset az újságban. Rengeteg versvideó közül választhatunk, régi, nagy művészek előadásában. Az, hogy külön egy napot szenteltek neki az évben, az nagyszerű dolog és érdemes erről megemlékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában