Generációs tárlat

2018.02.16. 09:30

ZI-ZI bolygó a Bartók aulájában

Generációs kiállítás, Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész és lánya, Várnai Ágnes ZI-ZI című tárlata nyílt tegnap a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulagalériájában.

Balla Tibor

Rohonczi ROHO István, az aulagaléria kurátora érdekes sorozatot indított az idén. Dunaújvárosban és vonzáskörzetében dolgozó, a városhoz kötődő művészdinasztiákat bemutató, szülő-gyermek tárlatokat szervez a színház földszinti kiállítóterébe. Ennek első eleme volt a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjai, dr. Somorácz György és fia, a szintén orvosi pályát választó dr. Somorácz Áron természetfotó, amelynek sikere megerősítette az ötlet létjogosultságát.

Várnai, tárlat, megnyitó, képek, alkotás, képzőművlész

Rohonczi – el nem ítélhető módon – a sorozat folytatásában Várnai Gyula Munkácsy-díjas alkotót kérte fel, akihez évtizedes barátság köti. Az alkotó viszont nem volt könnyű helyzetben, hiszen választania kellett két gyermeke, Ágnes és Péter között. Végül lányára, Várnai Ágnesre esett a választása, aki Bécsben, az iparművészeti egyetemen végzett divattervezés és vizuális kultúra szakon. Már csak a koncepciót kellett kiötleniük. A tér adott volt, ez a Munkácsy-díjas művész kiállítható alkotásainak a körét nagyban szűkítette. A nagyméretű munkák, a videós, számítógépes alkotások, a hangkísérletek számára sem ideális a kiállítótér. Végül rájöttek, a sok közös vonásuk között a kiállítás anyagának összeállításánál egyre építhetnek, mindketten imádják a science fiction műfaját.

Amikor a kurátor és az alkotók a kiállítás-megnyitó tervezésekor beszélgettek, egy dolgot kikötött Várnai, szöveg ne legyen. Ezért gondolták úgy, hogy felkérik a Quintia zenekart, adják meg ők a megnyitó hangulatát. A Beke Beáta (gitár, ének), Kurina Laura (cselló), Németh Irma (ének), Péter Kata (ének), Pocsai Mária (citera, ének) összeállítású zenekar főleg népzenei ihletettségű, de a klasszikus zene és a dzsessz elemeit is felhasználó műsora mindig kivételes zenei élmény. Szerdai műsorukat kétfelé osztották, így annak szünetében azért a szöveges rész sem maradt el. ROHO mesélt Várnaihoz kötődő barátságáról, Ágnesről, akinek tanára volt a Széchenyi Gimnáziumban.

Várnai Ágnes munkáin már most felfedezhetők életszemléletét tükröző saját stílusjegyei Fotók: Zsedrovits Enikő

A fiatal lány a KREA Kortárs Művészeti Iskola elvégzése után iratkozott be a bécsi iparművészeti főiskolára, amelyet már el is végzett. Nem esett messze az alma a fájától – jelentette ki a kurátor, kiegészítve azzal, hogy véleménye szerint most következik az a feladat Ágnesnek, hogy kitalálja magát, hogy merre, hogyan tovább. Nem lesz túl nehéz, már önálló jelképrendszere van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában