Kultúra

2015.01.07. 15:15

Újévi gálakoncert vasárnap a Bartókban

Dunaújváros - Vasárnap este immáron ötödik alkalommal jelentkezik a Sándor Frigyes Zeneiskola Újévi gálakoncertje. Zenei csemegék sora, két félidőben.

Szabó Szabolcs

Január 11-én, vasárnap 17 órakor a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében kezdődik a város újévi gála a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány szervezésében.

Az immáron ötödik alkalommal jelentkező évköszöntő koncert fővédnöke Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere.

A hagyományoknak megfelelően a gála első felében a helyi Sándor Frigyes Zeneiskola tanárai és növendékei lépnek fel: a vonószenekar, vezényel: Pomposné Zelena Erzsébet, fúvószenekar, vezényel: Murányi József, harmonika zenekar, vezényel: Mészáros Melinda, fafúvós együttes, művészeti vezető: Tótin István, valamint Dőr Gabriella és Matolcsi Katalin (zongora), Burkovics Márton (klarinét), és a Tótin István, Tótin Szilvia, Tótin Katalin alkotta trió.

Az est második felében pedig ezúttal két, nemzetközileg is elismert művész emlékezetes közös produkcióját élvezheti majd a Bartók közönsége. Orosz Zoltán harmonikaművész és Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres Repülő kezek címmel jelentkező fellépése valódi hamisítatlan XXI. századi muzsikával, igazi energiabombával várja az érdeklődőket.

Horváth Kornél az egyik legkiválóbb hazai, világszerte elismert ütőhangszeres művész, aki kongán és bongón túl játszik olyan különleges hangszereken is, mint a gatodrum, chekere, udu, hang.

Orosz Zoltán három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus Díjjal ismerték el. Orosz Zoltán és Horváth Kornél zenéje nehezen illeszthető határozott zenei kategóriákba, mivel produkciójukban egyaránt megtalálhatók a folk, a dzsessz és a klasszikus zene elemei.

A két kiváló muzsikus 2008-ban határozta el, hogy e különleges hangszerösszeállítással közönség elé lép.

A két kiváló művész repertoárjukban fontos szerepet kap az improvizáció; hangszeres virtuozitásuk és játékuk dinamikai gazdagsága, sokszínűsége.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!