Kultúra

2017.02.07. 18:55

Új utakon a Jolly Jackers

Dunaújváros - Alig négy esztendeje alakult csak Dunaújvárosban az irish punk stílusban muzsikáló Jolly Jackers együttes, de már rendre külföldi fellépésekre hívják őket. Februárban új lemezzel is meglepik közönségüket.

Balla Tibor

A zenei formáció alapítója Faragó István Sztivi maximalista ember. Bizonyos értelemben nem zárkózik el a karrierista kifejezéstől sem. Ennek köszönhetően a zenekar életének első féléve a tagcserékről szólt. Csak azok maradhattak, akik komolyan gondolták. Ennek meglett az eredménye, a tavaly előtti évben a Paddy and the Rats-el közösen turnéztak, és megjárták Svájcot, Olaszországot, Németországot, Ausztriát is klubokban, fesztiválokon fellépve. Az elmúlt időszak újabb tagcseréket is hozott. Sztivi örül a külföldi felkéréseknek.

- Gyakran másként állnak a zenekarhoz külföldön. Jó érzés számunkra, amikor akár ezer kilométer távolságból odamegyünk valahova, hogy a vendéglátója megbecsüli az ő munkáját. Itthon is sok felkérésünk akad, de egy idő után már nem tudunk mindent elvállalni. Egy éve nagyon keményen elkezdtem melózni azért, hogy ezek a külföldi bulik meglegyenek.

Itt már az új felállásban játszott a banda: Papp Enikő (basszusgitár, vokál), Kiss Virág (hegedű, vokál), Fenyves Márk (gitár,vokál), Faragó István „Sztivi” (ének, gitár), Boncz Andrea(fuvola, ír furulya, vokál),Szepesi Viktor (dob)

Volt egy-két nagyon emlékezetes. Például Svájcban egy hajón léptünk fel, ahol a tulaj kitalálta, hogy legyen kalózbuli. A kikötőkben mindenhol beöltözött emberek, és akkora bulit csaptunk, hogy a falakon csöpögött az izzadság. Ősszel nagyon sokat játszottunk külföldön. Magyarországon nem könnyű a helyzet manapság: a neves, mainstream zenekarok még megtöltik a nagyobb helyeket, de most már az előzenekari lehetőség sem úgy megy, mint régen.

A Cseh Tamás pályázat miatt a legtöbben csak akkor csinálnak turnét, ha nyernek a pályázaton. Nekünk a Paddy and the Rats nagyon sokat segített, több városban megalapozta a hírnevünket, hogy már egyedül is oda tudunk menni. Ez a legnehezebb, amikor még nem vagy akkora név, hogy egy nagy helyet egyedül megtölts, de már nem tízen jönnek a koncertre.

Faragó István „Sztivi”, a zenekar alapító gitáros-énekese
Fotó: Jolly Jackers / Zsedrovits Enikő

- Most a Firkinnel kezdtetek turnézni.

- Januártól kezdtünk el együtt dolgozni. Nyertek egy pályázaton, amelynek keretében négy állomáson lehetünk az előzenekaruk és szeretnénk megcélozni a magyar fesztiválokat az ő segítségükkel. Már lefixáltunk egy német fesztivált, de Olaszországba is visszamegyünk. Négy országba kaptunk meghívás idén nyárra, de a Firkin menedzsment is rengeteg kapcsolattal rendelkezik Európában, sokat várunk az együttműködéstől.

- Elég sok a tagcsere. Miért?

- Már az elején azt mondtuk, hogy csak kompromisszum mentesen csináljuk. Minden tagra szükség volt abban a pillanatban, de minden csere hozott valami változást a zenébe. Az elmúlt évben új gitáros és új dobos került a zenekarba, akik új színt hoztak. Ez barátságokba is került.

Ezt az évet Ujházy Kriszta nélkül kellett kezdenünk, ő már úgy érezte, hogy ez már neki sok. Sokat tett a zenekarért, mint dalszerző. Fontos tag volt. Az új lemezen még az ő nagyon jó dalai hallhatók. Az utóbbi időszak kreatívan telt és rájöttünk, hogy tudunk együtt jó zenéket írni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!