Kultúra

2011.07.12. 10:51

Új televíziós piktogram a gyermekbarát tartalmakra

A nézők véleményét kéri a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa egy új televíziós piktogram bevezetéséhez, amely a gyermekbarát tartalmak védjegye lehetne - tájékoztatott a testület kedden.

MTI

A médiatanács várhatóan a jövő héten dönt a hat éven aluliaknak nem ajánlott tartalmak besorolásáról szóló ajánlásáról. Az ajánlásban a "hat éven aluliaknak nem ajánlott" kategória bevezetése mellett egy teljesen új jelölés is megjelenne, amely a gyermekbarát tartalmak védjegye lehetne.

A nézők a mediatanacs.blog.hu-n szavazhatnak három piktogramra - egy kisfiút, egy macit és egy kutyát ábrázoló képre - július 18-áig.

A médiatanács keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t: az elmúlt hónapokban kidolgozta az úgynevezett klasszifikációs ajánlástervezetét, vagyis a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályokat. A képernyő jobb vagy bal sarkában található "karikák" iránymutatást jelentenek a nézőknek, és meghatározzák azt is, hogy egyik vagy másik műsorszám mely időszakban sugározható.

Az új médiatörvény kissé átírta a korhatár-besorolási rendszert, amelynek egyik újdonsága, hogy megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika. A médiatanács a témakörben régóta egyeztet az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel, szakértőkkel és a műsorszolgáltatókkal.

A klasszifikációs ajánlás tervezetének elkészítése lassan a végéhez közeledik, a médiatanács várhatóan jövő keddi ülésén határoz a végleges ajánlásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!