Kultúra

2012.01.25. 18:05

Új Színház, új repertoár

Egyetlen előadás sem marad műsoron az Új Színház jelenlegi repertoárdarabjai közül márciusban, holott hét darabot is játszhatnának - mondta Márta István, a színház leköszönő igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt arról is, hogy a társulat tagjai és a munkatársak közül már többen úgy döntöttek, nem maradnak.

MTI

Márta István tájékoztatása szerint a február 1-jén hivatalba lépő új vezetés első bemutatója március végén Kodolányi János Földindulás című darabja lesz, amelyben a társulat néhány tagja kap csak szerepet. Ezen kívül vendégelőadások és koncertek szerepelnek a márciusi műsoron.

A leköszönő igazgató megjegyezte: azt reméli, hogy az új vezetőség még megfontolja, és áprilisban újra játssza majd a repertoár azon darabjait, amelyekre még érvényes szerződése van a színháznak, azaz A hattyú, Az erdő, A varázshegy, A fösvény, a Virágos kert, A szív bűnei és a Szonya című műveket.

Márta István hozzátette: a színészeknek azt mondta, fontolják meg a színháztól való távozást, erről áprilisban kell majd dönteniük. Pokorny Lia és Gáspár Sándor azonban már nyilatkozott távozási szándékáról.

A színház műszaki vezetője, művészeti titkára, dramaturgja, művészeti vezetője, Szikora János és Hargitai Iván rendező február 1-jével távozik és később a jelenlegi gazdasági igazgató is követi őket - közölte Márta István.

Kitért arra, hogy a néhány napja bemutatott, Váltságdíj című darabot csupán négy alkalommal játssza a színház, mivel a koprodukciós partner, a Neptun Brigád nem kívánja az új vezetés alatt tovább játszani. Az eddig ismert program szerint A varázshegyet, amelynek premierjét pénteken tartják, szintén csak négy alkalommal láthatják a nézők.

A Pinokkió hamvai című darab bemutatóját, a színház stúdiósainak vizsgaelőadását Hargitai Iván rendezésében január 29-én délután 15 órakor tartják. Az előadást követően nyílt délutánt: búcsúsétát, csöndes közönségtalálkozót tartanak a színház barátai részére 17 órától. Az Új Színház társulata január 31-én elutazik Újvidékre, ahol a Szerb Nemzeti Színházban Az erdő című darabot mutatják be.

Márta István felhívta a figyelmet a színház két utolsó tárlatára is: 13 évad - az Új Színház előadásainak retrospektív fotókiállítása címmel mintegy 90 bemutató fotóit láthatják péntektől a nézők. Szintén pénteken nyílik a Mosdótárlat, amely Roskó Gábor és Papp Ervin Szaniter képregényéből ad ízelítőt a színház nézőtéri mosdóinak falán.

A közelgő átadás-átvétel kapcsán beszámolt arról is, hogy az Új Színházban több ellenőrzést is tartottak: a főváros belső ellenőrzést folytatott és új könyvvizsgáló is érkezett az intézménybe. A végeredmény szerint néhány adminisztratív kérdésen túl nincs gazdasági probléma, a színház működése biztosított - hangsúlyozta Márta István.

Kitért arra: gyakran éri őket az a vád, hogy akadályozzák az új vezetés munkáját. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Csomós Miklós főpolgármester-helyettes irodájában megtartott január 3-iki egyeztetésen megszabták az átadás-átvétel eljárási rendjét, és az ebben foglaltaknak eleget is tettek. Az új vezetőség áttekintette a színészek szerződéseit, a darabok további műsoron tartásával kapcsolatos jogi kérdéseket, és az épület bejárása is megtörtént. A színház művészeti titkára levélben folyamatosan egyeztet Pozsgai Zsolt leendő főrendezővel, az új vezetés kéréseit teljesítik - tette hozzá. 

Az átadás-átvétel konkrét időpontjában még nem állapodtak meg, valószínűleg erre február 1-jén kerül sor - mondta Márta István, aki szólt arról is, hogy nem tudja mi lesz a sorsa az Új Színház színiiskolájának és galériájának.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel (OSZMI) megállapodást kötöttek arról, hogy az Új Színház összes dokumentációját, több mint 26 doboznyi anyagot, köztük 602 darabot - rendezői példányt és be nem mutatott művet -, előadás-felvételeket és maketteket, molinókat átszállítják és letétbe helyezik az OSZMI-ban.

A színház által kiadott márciusi műsorban szerepel többek között a Forrás Színház három produkciója, a Szivárvány szép kapujában, a Szamártestamentum és a Dörner György rendezte Karnyóné, az Újpest Színház vendégjátékaként a Pesti srácok, Nyerges Attila Apák és fiúk című zenés irodalmi estje és a Ghymes két koncertje. Látható lesz a Thália Színházban az Új Színház és a Nagymező utcai teátrum közös produkciójaként futó Tizenegy perc is, amelyhez Paulo Coelho regényéből Pozsgai Zsolt készített színpadi adaptációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!