Kultúra

2011.07.11. 09:23

Ügyfélbarát változások a diákhitel rendszerében

Ügyfélbarát változások lesznek a diákhitel rendszerben miután a kormány elfogadta a hallgatói hitelrendszerről szóló rendelet módosítását - hívta fel a figyelmet a Diákhitel Központ Zrt. hétfőn.

MTI

A változásokat fél éven belül fokozatosan és folyamatosan vezetik be.
A legfontosabb módosítások között említi a központ közleménye, hogy a  GYES-en lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT), a törlesztő részlet két évre történő mérséklése általános lehetőségként vezették be az új jogszabályba, emellett a hallgatók által kedvelt "engedményezést" a jövőben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik.

A közlemény kitér arra, hogy a CKT esetében a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit az állam átvállalja. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg, korábban ezt a Magyar Állam Kincstár tette, melyről közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot.

Fontos változás, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztő részlet mérséklést a Diákhitel Központ ügyfeleinek általános lehetőségként biztosítja - kérelmezési időkorlát nélkül - átmeneti, legfeljebb 2 éves időtartamra.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetik a rehabilitációs járadékot. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül - olvasható a közleményben.

Végleges rokkantság esetében a Diákhitel Központ az eddigi szabályozás alapján az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövőben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követően teszik meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthető.

Lehetővé teszik azt is, hogy a szemeszter kezdetén az egyetemen, főiskolán kérhetik a hallgatók a később folyósítandó diákhitelük bizonyos részének vagy egészének közvetlen átutalását a felsőoktatási intézmény számára, amely összegből a költségtérítés előzetes befizetése nélkül lehetőség van beiratkozni. Eddig ezzel a lehetőséggel kizárólag a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok élhettek, az elfogadott módosítás alapján pedig az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségek teljesítésére.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatósági végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben, ezáltal az adóhatóság kényszerítő eszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi 5 és fél éven túli időtartamban is - hívta fel a figyelmet a Diákhitel Központ.

A kormányrendelet legfontosabb tartalmi változásai mellet számos fontos adminisztratív jellegű módosítást is bevezetnek: a jövőben az EGT tagállamokban folytatott tanulmányok elismertetésére nem kell minden esetben hiteles magyar nyelvű fordítást csatolnia az ügyfeleknek. Az új rendeletben egyértelműen szabályozzák azt az időtartamot, ameddig a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszony fennállására vonatkozó bejelentést figyelembe veheti.

Az új hallgatói jogviszony létesítés első tanulmányi félévének lezárását követő 3 hónapon belül kell bejelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követően beérkezett bejelentéseket a Diákhitel Központ nem veszi figyelembe sem a folyósítási, sem a törlesztési szakban levő ügyfeleknél - írja közleményében a Diákhitel Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!