Kultúra

2012.01.29. 08:34

Tíz év táncház, tíz év jókedv

Pompás hangulatú táncházzal ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját a Fejér Megyei Népzenei Műhely. Aki ellátogatott a VOKE-ba, farsangi álarcokat is készíthetett.

Házi Péter

-  Az egyesület elsődleges célja a zeneiskolában folyó oktatás segítése volt: ne legyen gond a nevezési díj, ha a gyerekeknek versenyre kell menniük. Aztán elég hamar kiderült, hogy a hétvégén is lenne igény a közös programokra. Persze, Varró Jánosék már azt megelőzően is szerveztek táncházakat, mielőtt a népzenei oktatás elkezdődött a zeneiskolában. Ezekkel az előzményekkel rendeztük meg 2002. január 26-án az első olyan gyermekjátszót és táncházat, ami a Fejér Megyei Népzenei Műhely égisze alatt zajlott le - emlékezett vissza a kezdetekre Juhász Zsófia, az egyesület titkára.

Azóta a gyermektáncház és a hozzá kapcsolódó kézműves foglalkozás olyan népszerűvé vált, hogy az egy évtized alatt egyetlen hónapot sem múlhatott el táncház nélkül. Minden hónap utolsó szombatján várták a látogatókat a családi programra, amely elképzelhetetlen Kneifelné Laczkó Krisztina táncoktató és a Szedtevette zenekar nélkül.

Így volt ez most szombaton is: a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház nagyterme délután négy órára már igencsak megtelt, mire a Szedtevette zenekar megérkezett. Addig sem unatkoztak azonban a gyerekek, sőt a szülők sem, ugyanis a hagyományokhoz hűen most is mindenféle érdekességgel várta a kíváncsiakat a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület. Molnárné Tamás Anetta elnök vezetésével most a farsang jegyében telt a kézműves foglalkozás.

A boszorkányos farsangi álarctól kezdve a cicás, mackós, sőt a klasszikus velemcei karneválok hangulatát idéző, csillogó díszekkel sűrűn kirakott álarcok is születtek a szorgos gyermekkezek munkája nyomán.

Aki pedig megunta a körberajzolást, vagdosást, ragasztást, az szépen beállt a táncolok lelkes és népes csapatába. Ahogy Juhász Zsófia megjegyezte, az elmúlt egy évtized alatt sok fiatalból már szülő lett, ők nagy lelkesedéssel hozzák gyermekeiket e rendezvényekre. Szóval az utánpótlás megvan, a jó hangulatról pedig valahogy soha nem kell külön gondoskodni .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!