Kultúra

2016.04.03. 19:10

„A fotós sokat van a természetben, és a siker a lelkét szebbé teszi”

Dunaújváros – Szokás szerint mozdulni sem lehetett a Mezőföld Természetfotó Egyesület kiállításának megnyitóján, pénteken este az MMK 310-es termében.

Balla Tibor

S, ha már szokások: ismét  megadta a módját az egyesület  az „A mi világunk, 2016”  című kiállításuk megnyitójának,  amelyet Kováts Rózsa igazgató legnagyobb örömére  újra a Munkásművelődési  Központ falai között rendeztek  meg.  Elsőként dr. Almási István – aki önmagát orvosként, természetfotósként,  az egyesület  egyik tagjaként aposztrofálta  – filozofikus tartalmú megnyitó  beszéddel állt az impozáns  tömeg elé. Mint mondta,  rátalált egy tudományos felmérésre,  amely a hosszú élet  titkát vizsgálta.

A kutatás  végeredménye kimutatta, nem  az egészség az első a sorban,  de nem is a pénz, sokkal inkább  az emberi kapcsolatok  minőségével hozható összefüggésbe,  milyen hosszan  élünk. Ezért fontosak az  olyan értékközösségek, amilyen  a Mezőföld Természetfotó  Egyesület. A megnyitóbeszédet  követően a Quintia  együttes szűkített csapata  (Németh Irma, Péter Kata,  Pocsai Mária ) állt a magát a  legkisebbektől a legidősebbekig  képviseltető megnyitóközönség  elé egy népdalcsokorral  – a szokásos sikerrel. Őket  Kiss Viktória követte Áprily  Lajos: Köszönet a napsugárnak  című költeményével.

Palotás Zsolt természetfotós,  a Nógrád Megyei Fotóklub  tagja kiemelte, hogy itt  kialakult egy baráti közösség  is, ami a természetfotósok világában  ritkaságnak számít. A  42 éve természetfotós azt is  boncolgatta, miért fontos a  természetfotózás. Arra jutott,  hogy hasznos a közösségnek,  mert megnyugvást nyer a kiállított  képekben, hasznos a  fotósnak, mert sokat van a  természetben, és a siker a lelkét  szebbé teszi. Hangsúlyozta,  ehhez a tevékenységhez  komoly biológiai felkészültségre  van szükség. Majd kijelentette,  ha az ember fényképez,  fejlődik az esztétikai érzéke.  A ceremónia végén  Klép Tamás csodásan adta elő  Máté Péter egy slágerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!