Kultúra

2011.12.14. 17:18

Tarlós: Csurka István nem dolgozhat az Új Színházban

Tarlós István főpolgármester felkéri Dörner Györgyöt, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka Istvánt ne alkalmazza színházában. A főpolgármester döntéséről szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

MTI

Mint Tarlós István fogalmazott, sajnálattal vette tudomásul, hogy többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére is Csurka István újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában.
"Ezért - bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze - felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza" - írta a közleményben, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága juttatott el az MTI-hez.
   
Tarlós István már október végén nyilvánosan felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól. Akkor a Magyar Fórum című lapban Ascher Café címmel megjelent írása miatt érezte szükségét a főpolgármester ennek a lépésnek.

A Főpolgármesteri Hivatal október 6-án hozta nyilvánosságra, hogy Tarlós István Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójává 2012. február 1-jei hatállyal. Dörner Györggyel együtt pályázott Csurka István író, dramaturg, aki az elképzelések szerint intendánsként dolgozott volna az intézményben.
   
A döntést sokan - köztük hazai és külföldi szakmai szervezetek, intézmények és színházi szakemberek - bírálták, az üggyel a külföldi sajtó is foglalkozott, Christoph von Dohnányi világhírű karmester pedig a kinevezés miatt lemondta budapesti fellépését.
   
A fővárosban a kinevezés ellen tüntetés zajlott és petíció is született, amelyben új pályázat kiírását szorgalmazták. A Lehet Más a Politika párt a pályázati eljárás törvényességének vizsgálatát is kezdeményezte.
   
Sajtóhírek szerint több író - köztük Závada Pál és Szakonyi Károly - is jelezte, nem szeretné, ha a színház az új vezetés alatt az ő darabjaikat játszaná. Ugyanígy vélekedtek Sütő András és Sarkadi Imre örökösei is. Az Új Színház jelenlegi vezetése a héten jelentette be, hogy öt darab februárban le is kerül a repertoárról, mivel a jogtulajdonosok a vezetőváltás miatt nem egyeztek bele a szerződések meghosszabbításába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!