Kultúra

2010.01.27. 03:28

Tárlatfogyasztók: sicc a Skiccre!

Dunaújváros - Alkotótábor Kulcs, 2009. címmel nyílt meg a Kassák Galériában hétfőn a Skicc csoport kiállítása. Gyönyörű képek, ötletes szobrok... Mi kell még?!

Szabó Szabolcs

Tavaly, a húszéves jubileum alkalmából Kulcson hoztak össze egy alkotótábort. Ám ez a művésztelep már a Skicc tagjairól szólt inkább. Nos, az azon a nyáron készült művekből láthatnak most jó pár darabot az MMK Kassák Galériájában az oda látogatók.

A hétfői megnyitón először a Duna-parti óvoda gyerekei szórakoztatták az egybegyűlteket egy kis énekes-táncos mulatsággal. Utánuk Nyulasi Zsolt rutinos kiállítás-megnyitóként értékelt. Majd megkérték a kedves megjelenteket, nézzenek, ámuljanak-bámuljanak, essen csak nyugodtan az áll a földig.

Nagyrészt fiatalok csapata a Skicc csoport. És a fiatalosság szépen nyomon is követhető a számos módszerrel elkészített művek mindegyikén. Színes, ötletes, kápráztató alkotások raktára lett hétfőtől a Kassák Galéria. Ne hagyjuk hát ki a lehetőséget: végre egy szó szerint fiatal, mégis érett kiállítás!

Belépve a kiállítóterembe, színek kavalkádjával találja szembe magát a lelkes látogató. Nem csoda, hisz ez egy nyári alkotótábor munkásságának kiállítása. Tizenkét művész állított ki ezen a tárlaton, név szerint: Ferenczi Réka, Fridrich Zsolt, Genál Mari, Hegyesi Katalin, Kalácska Ágnes, Kalácska Gábor, Kohl Diána, Kosztolányi György, Körmendi Sándor, Pats Dániel, Pats József és Süveges Panni. Az egyik alapító tag, Kosztolányi György munkái remekek, a másik alapító, Pats József sem adta lejjebb: különböző hangszereket ábrázoló képei (is) hihetetlenül jól sikerültek. Azután fia, Pats Dániel, aki inkább a szobrászat felé fordult - műveit látva nem véletlenül...

Hegyesi Katalin, akinek festményei nagyrészt női alakokat ábrázolnak, rendkívül jól bánik a színekkel. Minden műve vizuális robbanást idéz elő az emberben. Láthatóak még Kalácska Ágnes tájakat, vadakat ábrázoló festményei, sőt, a kiállítás végében megbújik még egy kék szín uralta sorozat is, ami szintén remekül sikerült! Ott van még Körmendi Sándor, aki fotókkal színesítette a kiállítást; Genál Mária fákkal teletűzdelt tájképei, Kohl Diana festményei vagy Fridrich Zsolt üvöltő ősemberszerű szobra - nálam szintén favorit. Süveges Panni arany szemű arca , valamint Ferenczi Réka sötét tónusú aktfestménye is helyet kapott. A személyes kedvencem azonban az a női arcot ábrázoló míves portré, amelyet Kalácska Gábor készített. Kevés a hely, hogy mindenkit elemezzünk, s hogy többet mondjunk a kiállításról: egyszerűen kiváló, sokszínű, fiatalos, érett. Inkább nézzék meg maguk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!