A megismerés sajátos kapuja

2019.05.11. 08:00

Táltos világ: népmese- és népballada előadói találkozó a Munkásotthonban

A héten rendezték meg a Táltos világ népmese- és népballada előadói találkozót a Munkásművelődési Központban. Tízen továbbjutottak az országos gálára.

Balla Tibor

A továbbjutásról a szakmai zsűri döntött. Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Klép Norbert, az MMK munkatársa – miután végighallgatták az összes mesemondót, végignézték az összes mesevideót – hosszas mérlegelés után döntött. A rendezvényről mindenki győztesen távozott, minősítést és emléklapokat, valamint ajándékkönyvet kapott minden résztvevő.

Suplicz Mihály (jobbra) arany minősítéssel jutott tovább

Wiegmann Alfréd köszöntőjében Shakespeare-t idézte: „Olyan szövetből vagyunk, mint álmaink, s kis életünk álomba van kerítve.” A következőképpen fogalmazott: A valóság és a fantázia, a mindennapi megélés és a sajátos módon átlényegítő fantázia birodalma a mesebirodalom. A mese végül is rólunk szól, az emberségünkről, a magatartásunkról, a vágyainkról, a céljainkról. A megismerés egy sajátos kapuja a mese.

Kiss László az eredményhirdetés bevezetőjét azzal kezdte, hogy lejátszotta a Kossuth Rádió esti meséjének szignálját, amit gyermekkorában minden nap hallgatott az ő korosztálya. Megköszönte az élményt az „örökifjú” versenyzőknek és az ifjú versenyzőknek. Mint mondta, a vers, a mese egy örök és korosztálytól független műfaj.

A budapesti országos gálára, amelyet a Fővárosi Művelődési Házban rendeznek, Barna József (arany), Borbély Levente Miklós (arany), Gebei Gellért (arany), Gurics Istvánné (ezüst), Kollárné Jánoki Anna (arany), Nagy Milán (ezüst), Somogyi Angelika Kármen (arany), Suplicz Mihály (arany), Toponáry Sára (ezüst) és Szajkó Nimród Márk (ezüst) jutott tovább. Bardocz Éva, Böröczki Barnabás, Csibri Réka, Király Izabella, Petrovics­né Gurics Terézia, Simon Tulipán Ajna és Tinordi Gabriella bronz minősítést kaptak.

 

A videó kategóriában arany minősítést kapott a Milek Petra, Kliszki Luca, Kecskés Míra összeállítású alkotóközösség és a Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 1. c osztálya Varjúné Müller Ágnes vezetésével. Ebben a kategóriában bronz minősítést szerzett a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola 4. b dráma szakköre Ali Márta vezetésével, Onosai Tibor, a dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 5. a osztályosai, Sárosi Zalán és Tenyér Levente, valamint Szajkó Nimród Márk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!