Az Év magyar fotója

2019.08.07. 17:30

Tájak, arcok, sorsok, formák, állatok, emberek, élethelyzetek

Garantáltan tátva marad a szája annak, aki ellátogat Nagyvenyimre, a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermébe. Ilyen színvonalas, érdekfeszítő kiállítást ritkán látni még a régióban is.

Balla Tibor

20190802 Nagyvenyim Az Év Magyar Fotója fotókiállítás Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

A Magyar Fotó­művészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2018–2019 fordulóján hagyományteremtő céllal elindította az első Év magyar fotója – Év magyar fotósa pályázatot, köszönhe­tően az Emmi támogatásának. A pályázat nyilvános volt, arra minden magyar vagy magát magyarnak valló hivatásos és amatőr fotós a MAFOSZ fotópályázati oldalán egyénileg nevezhetett tíz kategóriában: kötetlen színes és monokróm; portré és zsáner; sport; természet; akt; sajtófotó; szociofotó; táj- és városkép; magyarság. Összesen 191-en regisztráltak, végül 149 fotós 2929 képet töltött fel.

Horváth Imre MAFOSZ-elnök és Kaiser Katalin polgármester
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az érintettség elkerülésére a szervezők külföldi és széles­körűen több hazai fotográ­fiai szervezetet kértek fel, hogy delegáljanak elismert szakembereket a zsűribe. A zsűri tagjai voltak: PhDr. Vera Matejů, a Cseh Fotográfiai Szövetség elnöke; Hamarits Zsolt, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökségi tagja; Vajda János, a MAOE Fotóművészeti Tagozatának elnökségi és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja; Potyó Imre, Az év természetfotósa 2018 cím nyertese, a Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja; Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke, a Szlovák Fotográfusok Szövetségének mestere. A 30 díjra, 7 különdíjra és a két fődíjra mintegy másfél millió forintos összeget használtak fel.

Eifert János mester az akt kategóriában indult

A Nagyvenyim és ­Térsége Fejlesztéséért Egyesület is ajánlott fel díjat, amit Vargáné Kaiser Katalin, Nagy­venyim polgármestere adott át Budapesten a Balassi Intézetben, ahol 51 pályázó 101 alkotása került a falakra. Ez az anyag érkezett Nagyve­nyimre. A különdíjat Toldi Zoltán nyerte Légy hív című fotójával. Az Év magyar fotója díjat az egyes kategóriákban győztes fotók közül választották ki. A fődíjat, Az év magyar fotósa címet a legtöbb képpel eredményesen pályázó Kerekes Istvánnak ítélték, Az év magyar fotója Horváth Csaba Tamás Mesterséges intelligencia című képe lett. Kerekes István a legtöbb díjjal rendelkező magyar fotós, szám szerint 1740 elismerést tudhat magáénak. A legismertebb és legeredményesebb fényképe a Yelena című portréja, amellyel idáig 6 kontinens 51 országában 372 díjat nyert el. Ez az eredmény rekord a magyar fotózás történetében. A fotográfia iránt érdeklődők számára elegendő annyit mondani: Eifert János, a szakma egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége is a kiállítók között van.

Ismét bebizonyosodott, a fekete-fehér képek beszédesek

Kivételes lehetőség ez az összeállítás a régióban lakó, fotográfiát, vagy csak ­egyszerűen a szépet, érdekeset szerető tárlatjárók számára, nem mindennap érhető el ilyen közelségben ilyen kiemelkedően magas színvonalú kiállítás, ráadásul ingyen. A tárlat szeptember 10-ig áll Nagyvenyimen, következő állomása szeptemberben Erdélyben, a Hargita megyei Gyergyóremetén lesz.

Mogyorós Mária, a művelődési ház igazgatója büszke rá, hogy az országos pályázat kiállítása Nagyvenyimre érkezett

Ha egyetlen kiállítás van, amit a nyáron megnézne, akkor legyen ez!

Gyakorta adnak témát az erdélyi tájak, emberek

A falunap után is ingyenesen látogathatók a művelődési ház kiállításai augusztus 5-től augusztus 31-ig hétköznapokon 10 és 16 óra között.

A táj szépségében sokan találták meg a különlegeset

A könyvtár ez idő alatt nem működik, a könyvtári szolgáltatások augusztus 26-ig nem elérhetők.

A különleges perspektívák mindig izgatóak a fotósoknak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában