11°
15°
10°

Színházi tervek, eredmények – Vissza- és előretekintés a Bartók művészeti vezetőjétől

Dunaújváros – Bár a színházak életében a január még csak az évad félidejét jelenti, az év eleje egyfajta értékelést és előretekintést hívogat. A Bartók művészeti vezetőjét, Dobák Líviát kértük vissza- és előretekintésre.

Úgy gondolom, hogy nagyon jól indult a szezon, táncszínházi bemutatónk, a Rómeó és Júlia legnagyobb örömünkre nagy sikert aratott. Nézői és szakmai siker a két stúdiószínházi darab, a Top Dogs és a Kövek a zsebben is, míg a nagytermi bemutatónk, a Don Quijote voltam megosztó volt. Az előző évadban bemutatott darabok közül az Anconai szerelmesek című zenés játék szinte levehetetlen a műsorról. A Hepp!!! című cirkuszi bohócjáték lassan a harmincadik előadásnál tart. Úgy gondolom, hogy széles a kínálat, jól sikerült az első félév.

– A második félév a tervek szerint alakul?

– Igen. Most mutattuk be a tantermi projektünket OFFlány címmel. A drámapedagógiai programra már sok iskola jelentkezett. Három új bemutatónk lesz még. Februárban Goldoni különleges vígjátéka, a Mirandolina, mely a férfi-nő örök harcáról szól. A commedia dell’arte mesterének darabját Király Attila rendezi. A két tagozat közös munkája lesz a musical irodalom egyik legfontosabb műve, a Chicago, mely erős tánc, és énektudást igényel, komoly kihívást jelentve tagozatainknak. Lendvai Zoltán személyében tapasztalt, a zenés színházi műfajban is otthonosan mozgó rendező állítja színpadra, a koreográfiát pedig Bóbis László , szteppvilágbajnok jegyzi. A legutolsó bemutatónk egy az ESZMEvel közös koprodukció lesz, amit felső tagozatosoknak szánunk. A Litera-Túra kortárs és klasszikus magyar verseken vezeti végig a gyerekeket, a Blattner Géza-díjas Kolozsi Angéla rendezésében.

– Folytatódik a Vendégségben sorozata?

– Az irodalmi sorozaton most egy picit változtatunk, egy felolvasószínházi sorozatot indítunk. Az első a Magyar Kultúra Napjához kötődik. Ekkor Szilágyi Andor El nem küldött levelek című drámája hallható. Az aulában megrendezendő ingyenes sorozatban szeretném megismertetni a dunaújvárosi közönséget a norvég, illetve a lengyel drámairodalom egyegy kortárs alkotásával.

– Fesztiválok, megmérettetések?

– Amit biztosan tudunk, az a Csíki Játékszínnel való együttműködésünk része: a Lurkó Fesztiválra megyünk a Hepp!!! című előadásunkkal, valamint a Kövek a zsebben is utazik vendégjátékra. Mi pedig május elején látjuk vendégül a csíkiek A revizor című előadását háromszor. A Hepp!!! több országos meghívást kapott, jelen pillanatban várjuk a Kaposvári Gyerekszínházi Biennálén való részvétel lehetőségét.

– A közönségnek szeretnének inkább megfelelni, vagy a szakmának?

– Nagyon jó végignézni a teltházas nagytermen, örülni a néző örömének, ugyanakkor nagyon jólesik az utóbbi idők szakmai visszaigazolása, a kritikusok elemző dicsérete; mert mind a kettő nagyon fontos. Ennek a pici vidéki színháznak egyre többféle nézői igényt kell kiszolgálnia. Vannak olyan előadások, amelyek elsősorban közönségsikerre számíthatnak. Számomra nagyon nagy öröm, hogy a Top Dogs közönségés szakmai siker is egyszerre. Februártól remélhetőleg többször előadjuk a Szkénében, Budapesten.


Legolvasottabb

1
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
2
Holttestet találtak a dunaújvárosi Kikötő-öbölben
3
A dunaújvárosi uszodában forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence
4
Feltörtek egy dunaújvárosi lángosost
5
Tovább a megkezdett úton! Interjú Hwang Seong Hakkal, a Hankook ügyvezető igazgatójával
kedves gesztus
Vége a reptéren elkóborolt plüssmacik korának (videó)
kosáreső / 34 perce
Fölényes győzelmet aratott idegenben a Körmend
A magyar együttes 17 ponttal diadalmaskodott.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *id. TAMANKÓ FERENC* 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, pénteken 11 órakor lesz a daruszentmiklósi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *PRIBÉK LÁSZLÓNÉ* életének 64. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 25-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VUKOV IRÉN* 88 éves korában megtért őseihez. Temetése 2017. szeptember 22-én 10 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Évadnyitó közgyűlés / 1 órája
Ezek az ügyek kerültek napirendre a közgyűlésen!
Szabó Szabolcs
Kohász kézi / 1 órája
Győzelmet aratott a kohász, pedig sok helyzetet kihagyott!
Jankó Árpád
Diákolimpia / 1 órája
A 140-en birkózó közül több dunaújvárosi országos döntőbe jutott!
Gallai Péter
DPASE / 3 órája
Fejben végig ott kell lenniük! Ezen a meccsen múlik biztos győzelem
Gróf András
Lányára hagyta a céget / 3 órája
Elhunyt a L'Oréal örököse
Dunaferr SE / 3 órája
A fiatalokra épít a röpi csapat! A legtöbb játékos életkora húsz év alatt van
Gróf András