Kultúra

2016.04.11. 19:58

Szent Flórián katonái

Dunaújváros – A közbiztonsági hónap keretében szerdán a tűzoltóság történetét feldolgozó kiállítás nyílik az Intercisa Múzeumban.

Gallai Péter

A tárlaton Intercisától napjainkig mutatják majd be a tűzoltóság, a tűzvédelem történetét a településen. A kiállítás előkészítése, berendezése már tegnap gőzerővel zajlott, ebben a Móra iskola diákjai is nagy segítséget nyújtottak, akik legóból építettek tűzoltó járműveket. Dunaújváros önkormányzata, az Intercisa Múzeum, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és a Havranek Alapítvány közös szervezésében tető alá hozott tárlatot az ötletgazda, Orosz Csaba tűzoltóparancsnok és kollégái rendezik be.

Orosz Csaba és kollégája a kész legókat teszi vitrinbe Fotó: Ady Géza

– A kiállítás egy része Szent Flóriánról, a dunapentelei önkéntes tűzoltóságról szól – ennek részeként látható lesz egy pentelei ház utánzata is, bemutatva az 1900-as éveket – eljutva Sztálinvároson keresztül a jelenkorig – mondta a parancsnok, aki hozzátette, múzeumpedagógiai órákat is tartanak majd a gyerekeknek, kiegészítve egy legókiállítással, szintén a tűzoltósághoz kapcsolódva. Orosz Csaba ehhez megkereste a nyíregyházi gyárat, ahonnan további játékokat kaptak. Ezeket pedig a Móra iskola diákjai szerelték össze, akikkel már régóta kapcsolatban állnak.

Szijjné Rátkai Zsuzsanna gyógypedagógus tegnapi ottjártunkkor hozzátette: nagy örömmel fogadták Orosz Csaba felkérését. – Iskolánkba többségében tanulásban akadályozott gyerekek járnak. Élmény számukra, hogy részesei lehetnek a kiállítás előkészületeinek, a munka emellett nagymértékben fejleszti a finom motoros mozgásukat, kreativitásukat. A tárlat megnyitója április 13-án, szerdán 14 órakor lesz az Intercisa Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!