Kivételes hang

2018.10.08. 21:00

Százak búcsúztatták Montserrat Caballé világhírű opera-énekesnőt

A 85 éves korában szombaton elhunyt előadóművészt hétfőn Barcelonában helyezték örök nyugalomra.

(FILES) In this file photo taken on January 27, 2005 Spanish opera singer Montserrat Caballe performing at the Palais des Festivals in Cannes. The famous Spanish soprano Montserrat Caballé died on October 6, 2018 at age 85 in Barcelona, according to the Sant Pau hospital sources in Barcelona. / AFP PHOTO / Pascal GUYOT

A Les Corts ravatalozóban rendezett szertartás a művész kérésének megfelelően rendkívül egyszerű és szerény volt, a gyászmisét három katolikus pap – a szoprán közeli ismerősei – celebrálták.

A búcsúztató Franz Schubert Ave Maria című művének dallamaival kezdődött, a felvételről Montserrat Caballé énekelt. A több mint egy órás gyászszertartás során több híres felvételének részleteit is lejátszották, egyebek mellett Friedrich Händel Csordul a könnyem című áriáját, amelyet lányával, a szintén szoprán Montserrat Martíval énekelt.

A temetési szertartáson megjelentek a spanyol politika, közélet és kultúra meghatározó alakjai: a spanyol királyi házat Zsófia királyné, az uralkodó édesanyja képviselte, ott volt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Quim Torra, a katalán autonóm közösség elnöke és mások mellett Ada Colau barcelonai polgármester is.

A háromszáz ülőhelyes terem zsúfolásig megtelt, sokan rekedtek kívül, akik tapssal kísérték, ahogy a búcsúztatót követően a koporsót egy virágokkal, koszorúkkal feldíszített szállítóautóba tették.

Montserrat Caballét a barcelonai Sant Andreu temetőben, szülei mellett helyezték végső nyugalomra.

A művész családja a következő hetekben nagyszabású, nyilvános templomi búcsúztatót is tervez, ahol a rajongók leróhatják kegyeletüket, emellett a spanyol kulturális minisztérium a barcelonai és a madridi operában dupla emlékműsort szeretne rendezni tiszteletére.

Montserrat Caballét a 20. század egyik univerzális szopránjaként tartják számon, ugyanis több mint öt és fél évtizedes pályafutása során a könnyűzenei világ olyan nagyságaival is dolgozott együtt, mint Freddie Mercury, Vangelis, Barbra Streisand vagy Frank Sinatra.

Négyezer fellépésével minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője volt.

Caballé repertoárja 90 operaszerepet – elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini műveit – és 800 dalt ölelt fel, emellett szívesen énekelt spanyol dalokat, zarzuelákat is.

Maria Callas 1977-ben bekövetkezett halála után sokan Caballét tekintették az „isteni díva” utódának.

Borítókép: Montserrat Caballe Cannes-ban 2005. január 27-én. S

Forrás: Pascal GUYOT / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!