A magyar El Camino

2017.09.11. 18:43

Száz kilométeres zarándokút várhatja jövőre a somlyói búcsú látogatóit

Az ellenőrző pontokon pedig mindenki útbaigazítást kapna a turisztikai látványosságokról.

Gyalogosan végigjárható száz kilométeres zarándokút várhatja jövőre a csíksomlyói búcsúra érkezőket; az utat a Hargita megyei önkormányzat építené ki a környező települések, civil szervezetek és parókiák közre­működésével – írja a Vasárnap Reggel.

A csíksomlyói zarándokutat az El Camino mintájára tervezik. A híres spanyol zarándokútról a közelmúltban hazatért Barabás Csaba, a megyei tanácselnök kabinet­vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a megyében öt, a Kelet-Európát átszelő Mária-út részét képező, Csíksomlyóba vezető útvonal kiépítéséhez is nekiláttak, de egyik sincs teljes hosszában kijelölve. Azt szeretnék, hogy egyet közülük a jövő évre teljesen kiépítsenek. Ebbe nemcsak az útvonal kijelölése, hanem pihenők, a parókiák és a helyiek által kínált szálláshelyek kialakítása is beletartozik.

Ezenfelül a résztvevők zarándokútlevelet kapnának, amit az ellenőrző pontokon le is pecsételnek, és ugyanitt útbaigazítást adnak nekik a legközelebbi turisztikai és vallási helyekre. A csíksomlyói pünkösdi búcsú résztvevőinek túlnyomó többsége jelenleg autóval, busszal vagy vonattal érkezik, a Hargita megyeiek arra számítanak, hogy a zarándokút megépítésével jóval többen vállalják majd a gyalogos zarándoklatot. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke szerint a gyalogos zarándokút kiépítése nemcsak kulturális és vallási szempontból fontos, hanem jelentős gazdasági lehetőséget is hordoz. Így ha a csíksomlyói búcsúra tartók a Mária-utat követik, akkor nem egy, hanem hat-hét éjszakát töltenek el útközben, ez pedig a vendégéjszakák számának 75 százalékos növekedését hozhatja magával.

A most épülő, nagyjából 1400 kilométeres Mária-út Közép-Európán végighaladó zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Áthalad Ausztrián, Magyarországon, Románián, Szlovákián, Horvátországon, Hercegovinán és Csíksomlyón. Egyes szakaszait gyalogosan vagy kerékpáron is be lehet majd járni, a zarándokokat útjelzések és táblák segítik, a vándorokat szálláshelyek várják, és készül egy térképes zarándokkalauz is.

Borítókép: MTI Fotó/ Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!