Savanyú a cukorka

2019.01.17. 13:00

Súlyos pszichológiai dráma pazar játékkal

Dráma, thriller. Egyik sem az a műfaj, amit kikapcsolódás gyanánt szívesen nézünk meg esténként, noha mindkettőből van emészthetőbb, szórakoztatóbb és lelkileg kevésbé megterhelő.

Tóth Alexandra

No meg persze az sem mindegy, mennyire vagyunk képesek elvonatkoztatni magától a történettől, és egyéb részletekre, mint például a színészi játék, koncentrálni. Ezek kontextusában azt mondanám, hogy a Cukorfalat akár még rosszabb napokban is megnézhető bárkivel, minden esetre kamasz lányos anyukáknak némi fenntartással javasolnám.

A Cukorfalat ebben a történetben nem más, mint a kanadai ifjú színésznő, Ellen Page, akit igazán a Juno tett híressé, de milyen jó,hogy azzá tette! Szóval a filmbéli Hayley Stark interneten ismerkedik, mint oly sok kamasz, és belebotlik egy interneten kamaszokkal ismerkedő férfiba, aki pedofil. Szomorú, de igaz, hogy a 2005-ös film még inkább chatszobás világa óta nem csökkent az efféle aberrált emberek száma, noha egyre több infót tudunk közölni magunkról a közösségi médiában, és nagyon sok mindenki leinformálható – pontosan annyian, mint ahányan nem.

Hayley viszont nem fél, a 14 éves lány még egy találkát is bevállal a 32 éves Patrick Wilson által megformált Jeff-fel. Már az első percekben sem kételkedünk abban, hogy a lányt nagyon nem kell félteni, de mégis tesszük, hiszen mi más kimenetele lehetne egy ilyen mézes-mázas találkozásnak, mint a nemi erőszak vagy a manipuláció eszközét bevetve szexualitásra kényszeríteni egy naiv kamaszlányt? Bizony lehet más is. Hayley, ahogy egyre bizonyosabb lesz a rá leselkedő veszélyben, okossága, talpraesettsége révén (persze ehhez előzetes felkészülésre is szüksége volt) nemcsak, hogy megelőzi a bajt és megvédi magát, hanem pszichológiai és testi kínzások alá veti a cukrosbácsit, akiről idő közben az is kiderül, hogy egyáltalán nem Hayley az első lány, akit az interneten bájologva összeszedett – viszont minden bizonnyal ő lesz utolsó.

Page még csak 19 éves a film forgatásakor, de tapasztalt színésznőhöz illő alakítást nyújt, szó szerint lejátsza a vászonról az egyébként szintén tehetséges, és manapság főleg horror-thriller filmekből ismert Wilsont. A játékidő nem sokkal haladja meg a száz percet, de ez az idő is bőven elég a teljes katarzis eléréséhez. Macska-egér játék, ahol az egér marad életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában