Kultúra

2013.09.08. 19:53

Rohonczi Istvánnal nyit az őszi Kortárs

Rohonczi István képzőművész háromtermes önálló kiállításával nyitja őszi idényét a Kortárs Művészeti Intézet.

Szabó Szabolcs

A szeptember 13-án, péntek este hat órakor nyíló tárlat címe: Rohoizmus – A kézhezállóvá formáltak elengedése. A sejtelmesre csiszolt címről és a kiállítás tematikájáról a Kortárs Művészeti Intézet honlapján így vallott a tárlat kurátora, Fehérvári Tamás: – Előre jelzem, aggodalomra semmi ok: ROHO az maradt, aki volt, művészetének táptalaja nem változott – csak éppen annyit, amennyire az egészséges, sőt, kívánatos egy alkotó pályája során.

Mégis, anélkül, hogy konkrét filozófiai inspirációra akarnám visszavezetni Rohonczi István nagy, háromtermes, önálló kiállítását, adja magát néhány szakkifejezés (például a kéznéllevőség és a kézhezállóság Heideggertől) vagy éppen egy-egy tudományos munka (Foucaulttól A szavak és a dolgok éppen ilyenek). Részben erre utal a tárlat címe, részben pedig arra, hogy a kiállítás előkészítése során kerestük azokat a stílusjegyeket, az alkotói hozzáállás azon jellegzetességeit, amelyek akár egy művészeti mozgalom körvonalait adhatnák.” Hogy a mozgalomalapítás miként sikerült, az pénteken este kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!