Kultúra

2011.10.02. 10:04

Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás Bécsben

Robert Capa magyar származású világhírű fotóriporter fotóiból nyílt kiállítás Bécsben.

MTI

A szombat este megnyílt tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből mutat be válogatást a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum. A kiállítás október 6-án tárlatvezetés keretében is megtekinthető.
A kiállításhoz kapcsolódóan az osztrák közszolgálati televízióval és rádióval (ORF) együttműködésben, a Múzeumok Hosszú Éjszakája keretében szombaton a múzeum teljes - mintegy nyolcszáz darabból álló - Capa-gyűjteményét köztéri vetítés keretében is bemutatták.
Ugyancsak a kiállításhoz kapcsolódik novemberben egy nemzetközi szimpózium. Ezen történészek és művészettörténészek nyújtanak betekintést Capa életművébe, és véleményt cserélnek arról a többször hallható vélekedésről is, amely szerint Capa leghíresebb fotói közül néhány - például A milicista halála című - megrendezett jelenetet ábrázol.
Robert Capa, a fényképészet történetének egyik legnagyobb haditudósítója volt. 1913-ban született Friedmann Endre néven Budapesten. Legismertebb képei közé tartoznak a spanyol polgárháborúról készült és a szövetséges csapatok 1944. június 6-i normandiai partraszállásakor készített fotói. Capa politikatudományt tanult Berlinben és ott kezdett el a fényképészettel foglalkozni. 1933-ban Párizsba emigrált, ott vette fel a Robert Capa nevet.   1939-ben az Egyesült Államokba költözött, a Life és a Collier,s képes magazinok haditudósítója volt. 1947-ben Henri Cartier-Bresonnal, George Rodgerrel és David Seymourral közösen megalapította a híres Magnum fotóügynökséget. A hadszíntérről tudósított 1954-ben Indokínából is, amikor egy akna kioltotta az életét.
A Robert Capa képeiből készült tárlat december közepéig látható a bécsi Collegium Hungaricum épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!