Kultúra

2011.08.31. 14:32

PSZ: közoktatási törvény szakmai egyeztetés nélkül

A pedagógus-szakszervezetek azt várják, hogy minél előbb hozzák nyilvánosságra a nemzeti köznevelés rendszerét szabályozó törvényjavaslat koncepcióját.

MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében üdvözölte, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a törvényjavaslat koncepcióját. Egy másik érdekvédelmi tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont azt hangsúlyozta: sajnálatosnak tartja, hogy a kormány a közoktatás átszervezésével kapcsolatosan úgy fogadott el koncepciót, hogy azt "semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg".

Mendrey László, a PDSZ elnöke közleményében azt írta: elhárult az akadály az elől, hogy a tervezet széleskörű  alapos szakmai és érdekvédelmi egyeztetésének folyamata megkezdődjön.

Hozzátette: határozottan kérik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatási államtitkárságának vezetőit, hogy a koncepció szövegét még ezen a héten tegyék ismertté. Mint megjegyezte, nem látják értelmét annak, hogy folytatódjon a "ködszurkálás", s kiszivárgott vagy kiszivárogtatott információk alapján próbáljanak tájékozódni az előterjesztők szándékai felől.

Mendrey László kiemelte: a közoktatás ügye nemzeti érdek, és a PDSZ érdekelt abban, hogy olyan törvény szülessen, amely valódi megoldást nyújt a jelen égető problémáira és a jövő fontos kérdéseire.

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete is, amely utalt arra: az elmúlt hónapokban a sajtón keresztül számtalan ötlet, elgondolás látott napvilágot, azonban az, hogy ezek közül melyik és milyen formában épült be a kormány által elfogadott koncepcióba, ma még nem ismert. Mint hozzátette, az oktatási államtitkárság a koncepciót egyelőre nem hozta nyilvánosságra, így azt véleményezni nem lehetett. A PSZ kezdeményezte a partneri kapcsolat létesítését a jogalkotás területén, azonban a megkeresésére érdemi választ nem kapott - közölték.

A szakszervezet az iskolák állami kézbe vételével kapcsolatban - tekintettel arra, hogy a mai rendszer működéséhez az állami költségvetés csak a pedagógusbérek mintegy ötven százalékát biztosítja és a hiányzó részt a helyi önkormányzatok teremtik elő - intézménybezárásokat és pedagógus-elbocsátásokat feltételez.

A PSZ kitért arra is: szintén a sajtó útján vált ismertté, hogy a szakiskolák 9-10. évfolyamát megszüntetik, a szakiskolákban minimális lesz a közismereti tananyag oktatása, a szakképzés eltolódik a gyakorlati oktatás irányába. A szakközépiskolákban megszűnnek a szakképzési évfolyamok, csak 9-12. évfolyamon folyik majd egyidejűleg a közismereti tananyag oktatása és a gyakorlati képzés. A nyelvi előkészítő évfolyamokat ugyancsak megszüntetik. A tankötelezettség ideje két évvel csökken, körzetesítik az általános iskolák felső tagozatát, emelik a pedagógusok kötelező óraszámát és megszüntetik a túlóra-elszámolást, a helyettesítésért járó díjazást.

A szakszervezet szerint "mindezek a tények" alátámasztják a közoktatás rendszerének lényeges szűkítését, a pedagógusok várható nagy létszámú elbocsátását.

A PSZ úgy véli: aggodalomra ad okot az is, hogy bár a közoktatás átalakításához szükséges jogszabályok még nem készültek el, az új rendszer bevezetését 2012 szeptemberében el akarják indítani. Ez nemcsak az intézmények átszervezését, hanem a teljes képzési rendszer újraszabályozását és újragondolását is igényli, ám egyelőre nem ismertek az új rendszer, az új jogszabályok bevezetésének időpontjai és az átmeneti rendelkezések sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!