Kultúra

2006.06.28. 22:00

Paks nagyüzem

<b>Ten Years After, Emerson, Nazareth, Chris Farlowe...</b>

Mórocz Zsolt

Eddig minden évben úgy vezettük föl az eseményt, hogy ilyen színvonalas program még nem volt, mint most. Nos, az idén ismét ezzel kell kezdenünk. A hazai menõk mellett ezúttal a külföldi bandák is nagy erõkkel vonulnak fel. Kezdjük azzal, hogy pénteken 21 órakor a legendás blues-rock formáció, a Ten Years After lép színpadra. (A koncert érdekessége lesz, hogy a zenekar rögzíti a bulit, és késõbb DVD-n kiadja.) Utána a nálunk kevésbé ismert francia énekesnõ, Nina Van Horn mutatkozik be. A promóciós anyagok alapján bizton állítható a fesztivál nagy meglepetése lesz a rockban, a blues-ban és a soulban is jártas, extrém külsejû zenész fellépése.
Szombaton este fél nyolckor az olasz és brit muzsikusokból álló, kimondottan koncertzenekarnak számító Twin Dragons kezdi el mûsorát. A banda a hardrockot és a bluest elegyíti zenéjében. Az együttes tagja - többek között - a Saxonból ismert gitáros, Graham Oliver és a Saxonban, valamint a Motörheadban doboló Pete Gill. Az együttes énekes-basszusgitárosa pedig John Lee Hooker egykori zenésze, Nathaniel Peterson.
Utánuk következik a skótok legendája, a Nazareth. A brit formációt a németek elsõ számú bluesbandája, a Blues Company követi. k már többször is nagy sikerrel léptek föl Pakson.
Vasárnapra két - túlzás nélkül mondhatjuk - világsztár marad. Este hét órakor a Colosseum frontembere, Chris Farlowe mutatja be mûsorát, majd következik Keith Emerson, aki a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején szinte forradalmasította a rockot, de a mûfaj billentyûs játékát mindenképpen.
A fentiekbõl is kiderül, igencsak quotizmosquot lesz az idei program. Pedig nem is említettük még az osztrákok quotörökös Paks-résztvevõjétquot, Ripoff Raskolnikovot, vagy a magyarok közül Deák Bill Gyulát, Rudan Joe Codáját, Muck Ferencet, Török Ádámot, a Mistery Ganget, az egykori Palermo Boogie Gang motorjának, Fekete Jenõnek a bandáját, a Muddy Shoes-t, vagy az ex-Piramisos Závodi János Cream-emlékzenekarát.
Egyébként összesen huszonnégy koncertet láthat a közönség az ESZI-ben, és minden nap a résztvevõk örömzenéjével, az úgynevezett jam sessionnal ér véget a program.
De nemcsak a sportcsarnokban, hanem a Szentlélek Templomban is lesznek koncertek, amelyek rendkívüli zenei csemegének számítanak. A fellépõk között lesz Chris Farlowe, Ripoff Raskolnikov, Muck Ferenc, Hirlemann Bertalan, Török Ádám, Rudán Joe. Amitõl igazán érdekes lesz a koncert, hogy ezeket a zenészeket egészen más oldalukról ismerhetjük meg, hiszen egy templom falai között nyilvánvalóan más stílusban és módon kell muzsikálniuk, mint egy sportcsarnokban. Étvágygerjesztõnek talán elég a felcsendülõ dalok közül egyet megemlíteni, a Led Zeppelin örökzöldjét, a Stairway to Heaven-t (Lépcsõház a mennyekbe).
Nem beszéltünk még a kísérõ eseményekrõl, amelyek legalább olyan fontosak Pakson, mint a zene. Az idén is megrendezik a Borbarátok Országos Találkozóját, az ország történelmi borvidékeinek legjobb borászainak részvételével. Nem maradnak el a Nemzetiségi Gasztronómiai Napok sem, mint ahogy ezúttal is lesz fõzõverseny, halészlé, bográcsban készült ételek és szabad tûzön készült ételek kategóriában.
Nyitás pénteken délután négy órakor az ESZI Sportcsarnokban, az elsõ sör csapolásával.Fotó dh-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!