Kultúra

2012.10.18. 06:31

Óvodai gyakorlatok - Másoknak is megmutatják, miben nagyon jók

Dunaújváros - Szakmai elismerés: a kiváló minősítés után most országos referencia intézménnyé avanzsált a Dunaújvárosi Óvoda, és mostantól várja a programjai iránt érdeklődőket.

zaol.hu

A Dunaújvárosi Óvodának minősítésen kellett megfelelnie ahhoz, hogy indulhasson a TÁMOP-os pályázaton és országos referencia intézménnyé válhasson. A kiváló minősítés önmagában is szép elismerés volt tavaly, amelyet - a referencia intézményi felkészülés végén - zárókonferenciával koronáztak meg az óvodapedagógusok szerda délután.

Hubacsekné Nagy Emília intézményvezető elmondta, hogy a 2004-es átszervezés óta minden pályázati lehetőséget megragadtak a személyi és tárgyi feltételek javítása érdekében. E mostanira a legbüszkébbek, mert ez a szakmáról, a szakmaiságról szól. A referencia intézménnyé válás ugyanis azt jelenti, hogy az ország más településeiről érkeznek majd szakembereket, akik Dunaújvárosban tanulmányozhatják az óvodai gyakorlatokat.

- Remélhetőleg van mit megmutatni másoknak például az alternatív pedagógiai módszerek alkalmazása, az esélyegyenlőség biztosítása és a környezeti nevelés terén. A pályázat lezárul a hónap végén, a munka viszont most kezdődik. Szeretnénk, ha a város többi intézménye is bekapcsolódna a bemutatókba, hiszen mindenütt jó és hasznos innovációkat alkalmaznak, amelyekből érdemes tanulni - tette hozzá az óvodavezető.

A zárókonferencián Fülöp Mária szakmai vezető elmondta, hogy 7,5 millió forintot nyertek három óvoda referencia intézményi felkészítésére. A program március elsején kezdődött, október 31-ig tart, és a résztvevő óvodák mutatták be, milyen gyakorlati módszereket tudnak majd átadni a hozzájuk érkező érdeklődőknek. A Római körúti egység zenei képzésben és a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésében jeleskedik, a Bóbita pedig az alternatív módszerek alkalmazásában remekel. A zöld óvodai címet másodszor is elnyert Szivárvány egyebek mellett az arborétum szerű udvarával, a madár-projektjével, az öko-gondolkodásmóddal bizonyította már nagyon sokszor, hogy sokat tesz az egészséges életre felkészítésért, a környezeti nevelésért.

A konferencia végén nagy sikerrel mutatkozott be a Római városrészi óvoda Testritmus zenekara, és műsorával  példázta az intézmény zenei elhivatottságát.

 

Kiválóak például a ritmusfejlesztésben

Elég a Carmina Buranát említeni ahhoz, hogy a zenében kevésbé jártasok is képbe kerüljenek a szerző, Carl Orff személyét illetően. A nevével fémjelzett óvodai ritmusfejlesztési módszert alkalmazza a Római városrészi óvodai egység, amelynek módszertani  eszköztárában fő helyen szerepel a test, a ritmus, a zene és mindezek összhangja. Alapjaiban a Kodály féle alapokra építkeznek az óvónők, ugyanakkor bátran nyúlnak alternatív  zenei eszközökhöz. Bizonyíték rá a Testritmus zenekaruk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!