20°
11°

Katyn-i vérengzés: az áldozatok számát a becslések 15 és 22 ezer fő közé teszik

Dunaújváros - Meghatározó történelmi kiállítás nyílt pénteken este az Intercisa Múzeumban: Katyn!

– A közelmúltban számos magyar nagyvárosba elvittük a Katyn-i tragédiát feldolgozó, bemutató kiállításunkat és minden helyszínen éreztük a magyar látogatók érzékeny figyelmét és együttérzését.

Úgy vélem, mindez nem véletlen, hiszen a két nép történelmében számos átfedés található. A magyar történelem is sajnos tele van számos kisebb nagyobb Katyn-i tragédiával. A mi dolgunk, lengyeleké és magyaroké, hogy őszintén szembenézzünk történelmünkkel és feltárjuk az igazságot. A Katyn-i tömeges mészárlás a lengyel nép nagy tragédiája, hiszen több tízezer tartalékos katonát, azaz értelmiségieket, polgárokat, orvosokat, pedagógusokat végeztek ki a szovjet vezetők azért, hogy a második világháború után ne is létezhessen olyan, hogy független Lengyelország. Ma mégis itt vagyunk! Köszönöm Dunaújvárosnak, az Intercisa Múzeumnak és a helyi lengyel közösségnek, hogy befogadta ezt a sokunk számára fontos kiállítást – fogalmazott a tárlatot megnyitó beszédében Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete.

A hiánypótló poszter- és fotókiállítás teljes egészében tárja fel a lengyel nép egyik legnagyobb tragédiájának történetét. A kiállítás április 5-ig látható az Intercisa Múzeumban.

Visszanézők – Roman Kowalski, a Lengyelország budapesti nagykövete és dr. Mitrovits Miklós, történész a kiállítás megnyitóján

Egy kis történelem: „A katyńi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot a SZK(b)P Központi Bizottságának Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntését végrehajtva követték el a Belügyi Népbiztosság (NKVD) egységei a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen. Az áldozatok számát a különböző becslések 15 és 22 ezer fő közé teszik. A gyilkosságok áldozatait a Szmolenszk melletti Katinyban, a Tver melletti Mednojében és a ma Harkov elővárosát képező Pjatyihatka erdeiben tömegsírokban hantolták el. Mindezt dolgozza fel a helyi múzeumban látható tárlat: megrendítő!


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
SEBESSÉGELLENŐRZÉS
police.hu
Itt számíthat traffipaxra hétfőn Fejér megyében
Időjárás / 6 órája
Hétfőn sem ússzuk meg szárazon
Eső főleg nyugaton várható, de teljes egészében sehol nem zárható ki.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
negyed mérföld / 7 órája
A leggyorsabb autókat győzte le a Tesla
Női röplabda-Eb / 8 órája
Harmadik vereségével búcsúzott a magyar csapat
Jégkorong / 9 órája
Dunaújvárosi Acélbikák – Vienna Capitals II: Lendületes meccs, hét hazai góllal
Agárdy Csaba
apostoli buzdítás / 9 órája
Önkorrekcióra kérik Ferenc pápát
Dél-Amerika / 9 órája
Ismét közelebb hozta a világot a Nap Háza – Hold Udvara Kulcson
Szabó Szabolcs
Dunaferr SE / 9 órája
Hatvany Zsolt remekül irányított
Gróf András