Kultúra

2012.07.15. 12:45

Nyáresti dalos-beszélgetős találkozó Mészáros János Elekkel

Vál – A Csillag születik győztesét, az alcsútdobozi Mészáros János Eleket nagy szeretettel fogadták a váli közönségtalálkozóra. A szombati énekes-beszélgetős estre nemcsak az ismerősök jöttek el.

Zsohár Melinda

A Válvölgye Étterem vezetője, Marton József és felesége, Julianna kicsit művészetpártolóként, közösség-kovácsolóként szervez időről időre előadásokat, amelyhez szabadtéri színpadot is építettek a szép környezetben. Szombaton este Mészáros János Eleket invitálták meg, aki már a tehetségkutató előtt is népszerű volt a vidéken, hiszen korábban megismerték tehetségét, szép hangját.

Mészáros János Elek egyszerűsége, természetessége és nyugalma most is átsugárzott a beszélgetés hangulatán, s az előadott dalokon és áriákon. A hőségből hűsre váltott idő, majd az előadás közbeni zuhé sem szegte a közönség kedvét, csak az énekes torka jelezte a szeszélyes időjárás hatását, de a dalok szépsége így sem csorbult. Az elmaradhatatlan Bánk-ária, a Hazám, hazám ezúttal is nagy hatást gyakorolt a hallgatóságra, csakúgy, mint a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, vagy a Honfoglalás-dal. A Csitári hegyek alatt zenei kíséret nélkül is zengett az estében, többen bekapcsolódtak Mészáros János hívására a népdalba.

Az életéről, mindennapjairól is szólt néhány szót, s elmondta, hogy minden médium, amelyik megkereste őt, választ kapott a kérdésekre. Ha azt írták, amit nyilatkozott, akkor ő a továbbiak elől sem zárkózott el, hiszen az ismertséghez ez is hozzá tartozik, de a magánélete a sajátja. A művészi hitvallásáról is beszélt, arról a szinte véletlenszerű találkozásról, amikor élete összefonódott az énekléssel. Elárulta, hogy a nyereményét még nem kapta meg, de nem türelmetlen. A fehér autó, az egy évig járó havi egymillió forint majd megérkezik, a görögországi utazás pedig most nem is lenne aktuális, annyi a tennivalója, jelentette ki szokott modorában. Visszatért dolgozni a Fejér Megyei Földhivatalba, s hétvégente járja az országot, mert sokfelől érkeznek a felkérések. A minap Szenes Andreánál járt, a néhány éve elhunyt legendás Szenes Iván dal- és szövegíró otthonában, egy készülő megemlékezés megbeszélésén.

Erős hitéről ezúttal is csöndes elhatározottságról nyilatkozott a rövid idő alatt híressé vált alcsúti "fiú". A fennebbvalónak köszönhet mindent, mert mint az Ige mondja, Isten tudomása nélkül egy falevél sem hullhat le az ágról... Az ő nyugalma és ereje ebből e hitből táplálkozik, hangzott a vallomás.

Készülő cd-je kapcsán mutatta be legújabb tervét János, amely leginkább a magányos zenehallgatóknak kínál különleges élményt. Vajda János Húsz év múlva című költeményét mondta el Puccini Manon Lescaut Intermezzójának aláfestésével. A zenei műfajok között is szívesen kiránduló előadó megvédte a magyar nóta becsületét, hiszen a hatalmas magyarnóta-irodalom legalább húsz százaléka valódi értéket képvisel, de csak igényes előadásban. A szép tenor hangzású musical- és operett betétek meggyőzően bizonyították állítása igazát. Zárásképpen fülbemászó és könnyed dalokkal búcsúzott el lelkes közönségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!