Kultúra

2013.07.16. 12:21

Nosztalgia néptáncos tábor öt napon keresztül

Ötnapos nosztalgiatáborba gyűlnek össze Wünsch László egykori táncosai.

Horváth László

Népi hagyományok míves mestereinek is nevezhetjük a néptáncosok társadalmát, főleg, ha olyan amatőr együttesekről beszélünk, akik Wünsch László keze alatt nőttek fel. Szinte lehetetlen felsorolni azt a rengeteg élményt, ami a Mester aktív korában összegyűlt a hosszú évtizedek alatt. A falvak néptáncot kedvelő közösségei Laci bácsi irányításával húsz éven keresztül ápolták hagyományaikat a Duna-menti táborokban. Ennek mai utódjaként jött létre a Wünsch-nosztalgiatábor, ahol régi és mostani táncosok adnak randevút egymásnak.

Mezőfalva, Adony, Harta, Szalkszentmárton, Solt, Madocsa, Kulcs, Beloiannisz táncegyütteseinek régi és mai tagjai találkoznak a hagyományos, Wünsch László Dunamenti Tánctáborban. Minden évben más település a befogadó. Az idén Fejér megye görög falujának Beloiannisznak jutott az a nemes feladat, hogy otthont adjon a mintegy 150 táncos alkotta közösségnek.

A közös táncoknak mindig nagy sikere van (Fotó: Horváth László)

Az állandó programok mellett - játékos vetélkedők, sportmérkőzések, táncházak - bőven jut idő sátrakba vendégségbe menni, a régi emlékeket feleleveníteni. A hétköznapok eseményei részben zártkörűek, ahova csak a meghívottak mehetnek, azonban több alkalommal is a nyilvánosság elé lépnek a táncosok.

Szerdán és csütörtökön este hat órától mindenki számára nyitott és ingyenes táncházat szerveznek. Elsőként a Márványos együttes magyar zenéjére rophatunk, majd rákövetkező napon szerb dallamok szólnak a Zorica együttes tolmácsolásában. Péntekre is jut különlegesség, bár ezúttal csak a tábor lakóinak és vendégeiknek szól a program. Tábortűz fényénél lesz felelevenítve sok régi emlék.

A hét zárásául majd a szombat ragyog a legfényesebben. Délután négy órától a tábor lakói nagyszabású gálaműsorral örvendeztetik meg Beloiannisz főterére kilátogatókat. És hogy ne maradjon senkiben hiányérzet az autentikus görög táncok iránt, a gálafellépéseket követően hajnalig járhatjuk a szirtakit. A jó hangulatról a Taverna együttes gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!