Kultúra

2009.08.03. 02:29

Némi böjt után: jön a Liget-repeta!

Dunaújváros - Tizennyolc koncertet szemlézhettek a hatodik sorszámot viselő Petőfi Művészeti Liget látogatói. Akikre még egy gigászi kultúrpiknik vár a hónap végén.

Szabó Szabolcs

Zenepedagógiai művelődés - fogalmaztunk még május közepén, amikor nyilvánossá vált az idei Liget-program. A szervezők az öt idény alatt már tökéletesített recepten idén sem változtattak. Gyakorlatilag egy izmos stíluscsokorral próbálták Bartók és Kodály mellé állítani a fogékonyabb vendégkört. Dzsessz, blues, és világzene jelentette a főbb alkotóelemeket, de ez csak a felszín, hiszen kisebb különszámot kéne összeállítanunk, ha bővebb adagban fejtegetnénk az igencsak összemosott stílushatárokat. Az olyan garantált befutók mellett, mint a Latin Gitár Duó (Szücs Antal Gábor - Horváth János), vagy Ian Siegal Band számos magasan jegyzett csemegébe is belehallgathatott a publikum. Elég csak példul a Samba De la Noche, vagy a Maszkura produkciójára gondolni.

A Liget idén is számos már regnáló, vagy épp feljövőben lévő helyi nagyágyúnak is lehetőséget biztosított. Önállóan léphetett fel a Wesley-Da Capo Művészeti Iskola gitáros csapata is. Marics Tamást, Deák Dánielt, Csókás Leventét, (Levente tavasszal az Országos Gitárverseny döntőjébe verekedte magát) Iványi Gáspár készítette fel az első nagyszínpados fellépésre.

A trendnek megfelelően a latin dallamokat (pl: Latin Combo Cuaerto Cubano, Club Era) is kétheti rendszerességgel hallhattuk a város legszebb színpadán.

Az érmes helyek kiosztására ezúton sem vállalakoznánk, inkább ajánlanánk már most jó előre egy kihagyhatatlan programot. Nyugodtan tessék beleírni a naptárba, esetleges belföldi utat megszakítani és kivinni a családot egy pazar zenés kultúrpiknikre augusztus 30-án délután négytől. Liget-repeta és kőszinházi csalogató egyben. Lássuk hát: a minifesztivál 16 órakor kezdőik a szabadtéri színpadon, ahol a Ziránó Színház válogat Móra Ferenc remekeiből Csicseri történet címmel. Ez követően a zenepavilonban Kelemen Angelika Jazz Triója szállítja a kötelező érvényű szórakozást. A koncert alatt és után szintén a Ziránó Színház csábítja a nagyérdeműt, egy Pulcinella Kertészkedik című vásári kesztyűs bábjátékkal. A pörgős felvezetést követően, aztán elszabadul a nagybetűs táncos pokol. Az immár teljes népzenei és poppiacot is meghódító, ikonná váló Csík Zenekar érkezik este nyolc órától. A katartikus táncházat pedig Lukácsné Haránt Eszter és Lukács László vezeti majd egészen hajnalig. Sajnos nem, ugyanis a társadalmi béke jegyében este tíz óra magasságában berekesztik a népünnepélyt. Hacsak... De erről inkább ott és akkor!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!