Kultúra

2014.11.04. 18:10

Negyven éves a Munkásművelődési Központ és a József Attila Könyvtár

Dunaújváros – Negyven éve „Az önművelés fellegváraként” ünnepelte a helyi és az országos sajtó az új Munkásotthon, azaz a Munkás Művelődési Központ és Könyvtár megnyitását.

Szente Tünde - Szabó Szabolcs

„A Castrum városrész tövében, az Apáczai Csere János utcában felépült és megnyílt városunk új kulturális intézménye, a Munkás Művelődési Központ és Könyvtár. E kulturális centrumnak ígérkező létesítmény a későbbiekben tovább bővül majd, de most kaput nyitó épületrendszer léte is központosítja városunkban a közművelődés két rendkívül fontos lehetőségét: a könyvtári önművelést és a kiscsoportos foglalkozásokra épülő tanfolyamok, szakkörök, klubok rendszerét." volt olvasható lapunk 1974 november 6-án megjelent számában.

Változó szokások - ma már elképzelhetetlen lenne a könyvtár működése a világháló nélkül. Fotó: jakd.hu, DH-archive

Az átadóünnepségről a megyei és az országos is terjedelmes összeállításokban tudósított. Nem véletlenül, hisz a kor Magyarországának egyik legfelszereltebb és legmodernebb kulturális intézménye, vagy ahogy a korabeli zsurnaliszták fogalmaztak: az önművelés dunaújvárosi fellegvára várta a kulturális élményekre és tudásra szomjazó lakosságot. Az 1996 óta önállóan működő József Attila könyvtár 1974 november elején fogadhatta először olvasóit.

Látogatás a több mint százezer kötetet rejtő korszerű könyvtrezorban a 70-es években.

Negyven éve Szerb Antal „Üdvözöljük az olvasót tiszteletteljesen és csendes örömmel." gondolatának szellemében nyitotta ki először kapuit látogatói előtt az Apáczai Csere János út 9-es szám alatt az új helyre költözött könyvtár. Az első napon közel ezer látogatót fogadtunk, akik közül 363 olvasó kölcsönzött több mint ezer kötet könyvet – számol be az első napról a városi bibliotéka honlapján található gyűjtés.

Elmélyült betűfogyasztás az olvasóteremben.

Anno az új könyvtár a József Attila városi könyvtár és a Vörösmarty Szakszervezeti Könyvtár egyesülésével jött létre és 150 ezer kötettel várta az olvasókat. A kötetállomány összetétele jelentősen, a száma azonban alig változott. Az olvasók most is közel 150 ezer könyv és kiadvány közül választhatnak helyben.

Egy őszi sokadalom az MMK-ban a 80-as években.

Az évforduló tiszteletére a mai naptól már egy megújult honlap várja a jakd.hu látogatóit. Számos új, az olvasók igényeire szabott szolgáltatással. A könyvtár egyik erőssége, a helytörténeti gyűjtemény jelentős része is elérhető már a világhálón, így a könyvtár munkatársai által feldolgozott és digitalizált helyi sajtótermékek, így a Dunaújvárosi Hírlap és elődeinek számos évfolyama is fellelhető és olvasható a jakd.hu-n. Kedd délután összmunkatársi értekezleten emlékeztek az elmúlt évtizedekre az MMK egykori és jelenlegi dolgozói.

A dunaújvárosi művelődési bázis két finanszírozó gazdája az induláskor, majd évtizedeken át a városi tanács és a Dunai Vasmű volt. A ház első igazgatója, Molnár Andrásné így nyilatkozott a már idézett, ›74 novemberi lapszámban: „Dunaújvárosi új művelődési intézménye várja a munkásokat, a fiatalokat, a város lakóit, óvodáskorútól nyugdíjas korúig, mindenkinek kedve szerinti programokat kínálva." Az átadást követően hamarosan népszerűvé vált a kisközösségekre építő ismeretterjesztés, gomba módra szaporodtak a szakkörök, a klubok, a különböző művészeti csoportok. A ház ma is a dunaújvárosi kulturális és művészeti élet egyik központja és az MMK gazdag programsorozattal ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Olvasók, látogatók, közösségek, szakkörök

A József Attila Könyvtárnak jelenleg több mint 5000 beiratkozott olvasója van, a gyermekkönyvtári részleg 1300 fiatal könyvbarátot tudhat soraiban.

A jakd.hu oldal éves látogatottsága pedig meghaladja a 60 ezret.

A MMK falain belül jelenleg 18 művészeti csoport, 8 népművészeti közösség, 2 tárgyalkotó kör, valamint 32 klub, kör és szakkör működik.

A ház számos civil szerveződés otthona is. Rendszeresen helyet ad kiállításoknak, koncerteknek, előadásoknak.

Rangos szakmai elismerés birtokosa - Katona Zsuzsa: Tóth György Emlékérem

Hétfőn Székesfehérváron vehette át a könyvtári szakma rangos elismerését, a Tóth György Emlékérmet Katona Zsuzsa, a József Attila Könyvtár vezetője.

Katona Zsuzsa a városi könyvtár igazgatója hétfőn, Székesfehérváron vehette át a Tóth György Emlékérmet. Fotó: jakd.hu

Ezt a díjat a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár alapította 2002-ben, fennállásának 50. évfordulója alkalmából, s a könyvtár egykori, legendás igazgatóhelyetteséről, Tóth Györgyről nevezték el. A jubileumon tíz könyvtárosnak ítélték oda kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréséül, azóta pedig évente három szakember kaphatta meg. 2007-től viszont már csak egyetlen könyvtáros tüntetnek ki.

Katona Zsuzsa lapunknak elmondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy idén ő vehette át az emlékérmet, ám e díjjal a dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkáját is elismerte a szakma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!