Kultúra

2014.05.05. 16:00

40 éves évfordulóját ünnepelte az Adony Táncegyüttes

Négy napon át, csütörtöktől vasárnapig ünnepelte fennállásának negyven éves jubileumát az Adony Táncegyüttes, bemutatva mindazt, amit ez idő alatt megőriztek a soknemzetiségű település hagyományaiból.

Horváth László

A negyven év már majdnem félszáz esztendő! Ennyi idő alatt összegyűlő emléket nehéz lenne egy napban összefoglalni. Nem is kísérleteztek ezzel az adonyi néptáncosok. Négy napig tartó rendezvénysorozattal tették emlékezetessé kultúrájuk ősi gyökereihez kapcsolódó néptáncos hagyományaikat.

Csütörtökön a múlt történelméből készült kiállítás megnyitójával kezdődött az ünneplés, ahol a korabeli falusi élet használati tárgyai mellett az eltelt évek kiragadott táncos pillanatait megörökítő fotógyűjteményt is megcsodálhattak az érdeklődők. Az alapítóktól, egészen a mai időkig terjedő tárlaton sok személyes kötődésű képet helyeztek el a készítők. Olyan neveket találhatunk a képfeliratok alatt, mint Páyer Gyuri bácsi az Adonyi polka meg-örökítője, Köller József a zenekar alapító tagja, valamint Wünsch László koreográfus, aki közel harminc évig vezette az adonyi együttest. Sorolhatnák még a kezdetek katonáit a régi táncosoktól Eisenberger Jánostól a mindenki anyukája Berta nénin és a Fazekas lányokon, Mártin, Ildikón Erikán át, a mai együttes vezetőivel bezárólag, akik közül elévülhetetlen érdemeket szerzett Zaka-Csikos Csilla, Simon István, valamint az adonyi táncosok elmúlt tizennégy évének művészeti munkáját irányító Iker Józsefné. A nívós kiállítás méltán tükrözi a Duna-menti település sokszínű kultúráját és hagyományait.

Pénteken, a régi táncosok találkozóján képekben, dalban, és táncban elevenedett meg a negyven év emléke. Ahol pedig közel ötven egykori táncoslábú és zenekari tag összegyűlik, elképzelhetetlen, hogy elő ne kerüljenek a harmonikák. Régi idők kedvenc számaira olyan fergeteges hangulatot sikerült kialakítani, hogy másnap a gála előtt nem mertük megkérdezni: ki, mikor ért haza?

A szombat délelőtti rövid pihenő után jött el a 40 éves évforduló ünnepi műsorának ideje. Az adonyi kastélyparkban az Aprók, a Kinder Rosmarin, a Rosmarin, a Pendelyes és a Salina együttesek mellett az elmúlt negyven év táncosai is színpadra léptek, a Kóborzengő és a Schwaben- Kraft zenekarok kíséretével. Bár az időjárás félbeszakította az előadást, azonban ez cseppet sem rontotta el a résztvevők kedvét. Az eső elől a művelődési ház nagytermébe húzódva bizonyították a régi mondás igazságát: Sok jó ember kis helyen is elfér . Az adonyiak pedig jó emberek! Szűnni nem akaró vastapssal fejezték ki tetszésüket és összetartozásukat az elő-adások és a gála himnuszának is tekinthető Adonyi Polka alatt. Az ünnepi műsort bállal fejezték be a táncosok.

A négynapos fesztivál azonban ezzel még nem ért véget. Vasárnap a szintén évfordulós 5 éves Kinder Rosmarin táncegyüttes tartott nagyszabású bemutatót. Az adonyi táncosok zárónapján a hazai gyerekek mellett a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, valamint a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport is színpadra lépet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!