Kultúra

2006.08.09. 02:28

Művészetek Völgye - nagy siker volt

Kapolcs (mti) - A Művészetek Völgye egyik legsikeresebb fesztiválját zártuk; a látogatók száma a tavalyi 200 ezerhez képest 15-20 százalékkal több volt, megközelítette a 250 ezret.

Mórocz Zsolt

Márta István, a fesztivál igazgatója elmondta: az 1029 programból mindössze 30 maradt el betegség vagy felhőszakadás miatt. A programok zöme nagy sikerrel ment le, a legtöbbre ötször-hatszor annyian szerettek volna bejutni, mint amennyi hely volt a teremben, sátorban vagy a szabadtéri placcon. Márta István hangsúlyozta: különösen nagy sikere volt a Muzsikás együttesnek, az Amadinda ütőhangszeresek fellépéseinek, rendkívül látogatottak voltak az Öcs község kőfejtőjében rendezett Világzene, népzene elnevezésű programok, a kapolcsi jazzszínpad esti előadásaira pedig csak azok juthattak be, akik már délután helyet foglaltak. Az igazgató szerint Dés Lászlóék szombat esti fellépése revelációs erejű volt. Közlése szerint idén is fiatalok tömegét vonzotta a Monostorapátiban felállított rockszínpad, ahol esténként 2-3 ezren hallgatták a zenekarokat; többek közt fellépett például a Kispál és a Borz, a Kaukázus, Török Ádám és a Mini, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, a Beat Dis, a Bikini, a Kiscsillag, a KFT és a Hobo Blues Band. A fesztivál igazgatója a színházi programok közül kiemelte a Bárka Színház pulai előadásait, a Godot Dumaszínház monostorapáti műsorait, s érdekes produkciókat lehetett látni a Színház és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatóitól is. Hozzátette: páratlanul érdekesek voltak a Krétakör Színház fellépései az egykori - ma már használaton kívüli - taliándörögdi űrtávközlési állomás épületében. A Krétakör Órbázison is mindig telt ház volt - jegyezte meg Márta István. Sok látogatót vonzott Öcs községbe a kétnapos csángófesztivál, s nemkülönben sikeresek voltak a Zsidó Kulturális Napok Taliándörögdön - vélekedett az igazgató. Márta István kitért arra is, hogy a vártnál is nagyobb érdeklődés nyilvánult meg az Örökségvölgy úgynevezett falutekergő túrái iránt - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértő munkatársai mutatták be a Művészetek völgye hat falujának épített értékeit -, de kedveltek voltak a zöldprogramok, az erdőjáró túrák is. Tájékoztatása szerint a zöld aktivisták mintegy 60-80 köbméternyi szelektív hulladékot gyűjtöttek össze. Nem csak a programok és a látogatók számában, hanem a hagyományos völgyi véradásokon is rekord született; tíz nap alatt a véradók száma jóval meghaladta az ezret, a levett vér mennyisége pedig elérte a 600 liternyit. Az igazgató kitért arra is, hogy a 10 nap alatt az interneten 150 ezren keresték fel a Művészetek völgye honlapját. Végezetül azt hangsúlyozta, hogy a fesztivál költségvetését - amely 185 millió forintot tett ki - a rekordszámú, csodálatos közönség (mint főszponzor) mentette meg a jegybevételekkel. Idén is tömegesen vonzotta a fiatalokat a Völgy: elsősorban a remek koncertek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!