Kultúra

2017.01.09. 19:05

Mozgalmas nyári hónapok

Dunaújváros - Táborok, falunapok, térségi találkozók, bemutatók színesítették a nyarat a kánikula heteiben is.

Körmendi Erzsébet

A Városvédő és Szépítő Egyesület tavaly is meghirdette a Virágos Rácalmásért település-szépítő programot. Sokan jelentkeztek rá. Nagy kastélykerti pöfögés - színes, izgalmas programmal várta a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület a motorozni szeretőket július első hétvégéjén. Mezőfalván generációk táncgálája volt, Perkátán pedig nyugdíjasklubok találkoztak egy jó hangulatú program keretén belül.

Rácalmáson javában zajlott ebben a hónapban Miska huszárunk bebetonozása. Szintén rácalmási eseményként beszámoltunk a Sirály Horgász Egyesület sikeres nyári táboráról. Perkátán lovasünnepet tartottak július 9-én, harmadik alkalommal. Nagy táborélmények színesítették a diákok nyári szünetét.

Baracson a Faluházban a kézművesség dominált az egyéb játékos programokon kívül, Perkátán a cimborák társaságában töltöttek kellemes napokat a gyerekek, Mezőfalván a lovassportnak hódolhattak a lovakat, állatokat, természetet kedvelő nebulók.

Baracson tizenhét gyerek kézműveskedett a Faluházban, és szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat a táborban Fotó: Horváth László

Az önkormányzat saját beruházásában elkészült Rácalmás görpályája, amelynek építésével a fiataloknak kedveztek a kisváros elöljárói. Nagyvenyim új könyvtárába gőzerővel költöztek át a régi helyről, az iskolából.

Nagykarácsony szakadó esőben is sikeres falunapot tudhatott magáénak július 16-án. Daruszentmiklóson a partnertelepülés, Csíkkozmás településvezetői és lakói vendégeskedtek. A rácalmási Barina Néptáncegyüttes egyhetes tánctábort tartott, a végén gálaműsorral. Győry Terézia-emlékműsorral emlékeztek a helyi grófnőre Perkátán. Családi nappal ünnepelte működésének tizedik évfordulóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Támogató Szolgálata Dunaföldváron.

Angi István művész, Várai Róbert polgármester és Duka László az utolsó simításhoz szükséges pozícióba fordítják a jelképfát a júliusi fafaragó táborban Baracson Fotó: Zsedrovits Enikő

Baracson egyhetes táborban adtak egymásnak randevút a fafaragók, művészek, akik az elhunyt festőművész, néhai alkotó társuk kisapostagi sírjánál kopjafát állítottak. A farönkös fejfát közösen készítették.

A nagykarácsonyi művelődési ház adott otthont a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub hagyományos összejövetelének, amelyen ezúttal a húszéves évfordulót ünnepelték. Kulcson is ünnepelték az anyatejes világnapot. Baracson horgászversenyen jeleskedtek a halkedvelők.

Nagyvenyimen az Altomünster park ünnepélyes avatásával, polgárőr jubileumi kiállítással kezdődött a falunapi rendezvénysorozat augusztus első hét végéjének péntekén, szombaton pedig a díjátadás és a könyvtáravató után nagy buli volt a ligetben. Mohácsról, Bajáról és más távoli településekről is érkeztek résztvevők és vendégek a kisapostagi halászléfőző-versenyre. A magyar-kínai barátságot szimbolizáló kiállításal avatták Perkátán a felújított Győry-kastélyt.

Rácalmáson városvédő családi napot tartottak a művelődési házban a hónap derekán, nem sokkal később pedig az államalapítás és az új kenyér mellett a település várossá nyilvánítását is ünnepelték a kúriában. Előszállás Szent István-napi ünnepségén a község polgárává fogadták az elmúlt egy évben született babákat. Hivatalosan is átadták Baracs nemzetségfő szoborparkjának új jelképfáit, valamint nyugdíjas-dalkörök találkoztak a faluban.

Kínai delegációt köszönthettek a perkátai Győry-kastélyban. Falunapi zsongásnak lehettünk tanúi Daruszentmiklóson. A tanévkezdés előtt ünnepélyes keretek között átadták a dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola új épületszárnyát.

Negyedszázados kapcsolatot ünnepeltek Perkátán: huszonöt éve gyümölcsöző az együttműködés a község és Saint-Maximin között. Beszámoltunk arról, hogy ravatalozót épít Rácalmás önkormányzata a köztemetőben, továbbá utánajártunk Adony szőlőhegyén, hogy milyennek ígérkezik az idei bortermés. Szüreti mulatságokat és felvonulásokat rendeztek szinte minden községben. Alapításának 60. évfordulóját ünnepelte az előszállási Árpád Fejedelem Általános Iskola.

A közösségi rendezvények sikeresek voltak, az emberek igénylik ezeket  Fotó: Ady Géza

Tökös hétvége volt Rácalmáson: a civil összefogás páratlan példája, ahogyan a rácalmási városvédők és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek sikerre vitték a Tökfesztivált tavaly szeptemberben is. A nagykarácsonyiak egy héten át ismerkedtek testvértelepülésükkel, Homoródkarácsonyfalvával. Dunaföldváron palacsintából volt a kerítés is: egy nap alatt 48 ezer 115 darabot süttettek, túlszárnyalva a korábbi rekordtartót. Új közösségi parkot avattak Kisapostagon, Nagyvenyimen pedig kulinális kavalkád várta a gasztronómia szerelmeseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!