felejthetetlen filmzenék

2017.10.09. 11:26

Michael Nyman Budapestre érkezik

A neves angol zeneszerző a budapesti Erkel Színházban lép fel november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

English composer Michael Nyman performing at Barvikha Luxury Village.

Forrás: AFP/SPUTNIK

Fotó: RIA Novosti

Michael Nyman Nagy-Britannia egyik legünnepeltebb zeneszerzője, munkássága felöleli az operákat, vonósnégyeseket, filmzenéket és zenekari koncerteket. Több mint 30 éven keresztül filmzeneszerzőként alkotott, ezáltal vált igazán ismertté a nagyközönség előtt. Legjelentősebb művei közé tartozik egy tucat Peter Greenaway film,

köztük A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője; Neil Jordan Egy kapcsolat vége, számos Michael Winterbottom játékfilm, köztük a Csodaország és Az utazás; Andrew Niccol hollywoodi kasszasikere a Gattaca és Jane Campion Zongoralecke című filmjének felejthetetlen zenéje, melynek zenei albumát több mint három millió példányban adták el.

Nyman zenéjét használták a 2009-es BAFTA-díjnyertes és Oscar-díjra jelölt Ember a magasban című filmben is. A Törölni Davidet című filmhez írt zenéje is rendkívül népszerű, 2009-ben megnyerte a londoni East End Filmfesztivál legjobb eredeti filmzene díját is.

Nyman a húszas évei közepén kapta egyik első megbízását, a Birtwistle című 1969-es opera librettójának átírását. Pályája alatt sok darabot írt színpadra is, operái közül megemlítendő A férfi, aki összetévesztette a feleségét egy kalappal (1986), Találkozás Goyával(2000) és a kritikusok által magasztalt a Férfi és fiú: Dada (2003). Komponált számos balettzenét is a világ legkiválóbb koreográfusainak.

Michael Nyman 1976-ban alakította meg saját zenekarát, a Michael Nyman Bandet (régi nevén Campiello Band), amellyel a budapesti Erkelben lép fel november 6-án. A zenekarral az elmúlt 40 évben már több nagysikerű nemzetközi turnén vettek részt – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó magyarországi cég az MTI-vel.

Borítókép: A neves angol zeneszerző, Michael Nyman előadása a Barvikha Luxury Village – ben.

AFP / Sputnik / RIA Novosti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!