Kultúra

2013.12.02. 20:05

Mesés tökkiállítás lesz a Vajdahunyadvárban

Rácalmás - A Rácalmási Töknapokon mesés kiállítással, tökfaragással, tökös falatok kóstolójával, kézműves műhellyel és igényes tökvásárral várnak mindenkit a Vajdahunyadvárban.

Körmendi Erzsébet

Nagy lehetőséget kapott a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület: országos tárlaton adhatnak ízelítőt a lakóhely értékeiből, az intézmények kínálatából, az egyesület legnagyobb és legsikeresebb rendezvényének hangulatából. Helyszín a főváros, a városligeti Vajdahunyadvárban lévő Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A háromnapos programkavalkád megnyitója december 6-án, e hét pénteken délelőtt 10 órakor lesz a helyszínen, műsort adnak a Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai.

Az ősz legnagyobb, országos eseménye a Tökfesztivál volt, amely tömegeket vonzott idén is – Gárdonyné Emőke és kisfia, Gárdony Olivér is a nézelődők között volt.

Lássuk a részleteket.

A Tökfesztivál jellegű rendezvényen a rácalmási mesterek bemutatják, mi mindent lehet kihozni egy gömbölyded dísztökből, míg az asszonyok feltálalják, mi mindent lehet készíteni egy ízletes sütőtökből. Egyebek mellett lesz tökfaragás-bemutató, tökmustra, tökös falatok kóstolója, kézműves programok, népművészeti és kézműves termékek vására.

A töknapokon bemutatkozik a rácalmási Jankovich-kúria, valamint az idén tizedik, azaz jubileumi évfordulóját ünneplő Rácalmási Tökfesztivál rendezvénysorozat.

A vajdahunyadvári töknapokhoz mesés tökkiállítás is kapcsolódik: a neves töktermelők kincseiből faragott, mókás figurákat két héten át, december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A háromnapos főesemény iskolai osztályok és családok számára egyaránt élvezetes téli program, hiszen bőséges a kínálata. A töklámpák, tökből készült dísztárgyak, falusi életképek és tökből faragott mesefigurák kiállítása – Kovács Imre és Kovács Imréné alkotásaiból csak az alap. mellette a rácalmási festőművész, Kovács György alkotásait is láthatják a vendégek. Érdekesség lesz a krokodil és kígyótökök „terráriuma", mégpedig Kalmár Benedek jóvoltából. Tökfaragás-bemutató, tökös ételek kóstolója színesíti a kínálatot. A kézműves sarokban pedig lehetőség lesz foltvarrásra, tökös és karácsonyi ajándéktárgyak készítésére a Cikk-cakk Foltvarró Klub tagjaival. Welser Gabriella keramikus, Ihász János és Fischer József acélszobrászok pedig alkotásaikkal nyűgözik le a nagyközönséget.

A rácalmási töknapok pénteken 10-16 óráig, szombaton, vasárnap 10-17 óráig csábítják a Rácalmás iránt érdeklődőket. A mesés tökkiállítás a három nap után is a Vajdahunyadvárban marad, december 20-ig várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!