Könyvritkaság

2018.12.13. 11:32

Megjelent a Szent Korona útjait bemutató kötet

A több mint 600 oldalas, mintegy kétszáz illusztrációval és színes térképpel ellátott kötet a nemzeti ereklye viszontagságait meséli el.

A Szent Korona eddig ismert külföldi útjait mutatja be a legfrissebb kutatások alapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának új kötete – közölte az MTA.

„A Szent Korona hazatér. A magyar korona tizenegy külföldi útja (1205-1978)” című hiánypótló kötetből kiderül, hogy hányszor és hova, milyen okokból és körülmények közepette szállították a Szent Koronát idegen földre, majd miként tért haza

és mindez hogyan befolyásolta Magyarország mindenkori históriáját – olvasható az összegzésben.

A könyv borítója. Forrás: MTA BTK

 

A több mint 600 oldalas, mintegy kétszáz illusztrációval és színes térképpel ellátott tanulmánykötet a Pálffy Géza vezette Lendület Szent Korona Kutatócsoport feltáró munkája keretében és a kutatócsoport vezetőjének szerkesztésében jelent meg.

Az elmúlt esztendők legújabb vizsgálatai alapján a kötet a korona összes – 1205 és 1978 közötti – külföldi útját mutatja be.

A szerzők között szerepelnek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai, Skorka Renáta, Pálosfalvi Tamás, Soós István és Zsoldos Attila is.

Mint írják: „a kötettel az akadémiai kutatócsoport a magyar tudományosság egyik nagy adósságát pótolta, hiszen a Szent Korona államiságunk és történelmünk legfontosabb szimbóluma, különleges eszmeiségű nemzeti ereklyénk, külföldi tartózkodásait ez ideig mégsem tárta fel szisztematikusan a hazai történetírás és koronakutatás”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában