Kultúra

2011.01.11. 09:34

Médiatörvény - A hatályos szöveg olvasható a médiahatóság honlapján

Azért tér el a médiatörvénynek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján elérhető változata a Magyar Közlönyben kihirdetett szövegtől, mert a jogszabályt két nappal az elfogadása után egy másik törvénymódosítás keretén belül megváltoztatta az Országgyűlés.

MTI

Egy ponton eltér a médiatörvénynek az NMHH honlapján elérhető változata a Magyar Közlönyben kihirdetett szövegtől - írta a Hírszerző. A hírportál cikkében - amelynek címe szerint az NMHH "önkényesen változtatott a médiatörvény szövegén" - az áll, hogy az NMHH honlapján olvasható törvény 164. paragrafusa eltér a Magyar Közlönyben december 31-én megjelent normaszövegtől. 

A tavaly megjelent szöveg szerint a Médiatanács hatósági határozatainak felülvizsgálatáról a bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni, míg a honlapon olvasható változat szerint erre harminc nap áll a bíróság rendelkezésére.
   
Az eltérés oka az, hogy a december 21-re virradó éjjel elfogadott médiatörvényt - mint az MTI megírta - már december 23-án módosította a parlament. A harmincnapos határidőre vonatkozó kitételt egy, az egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításához fűzött módosító javaslat tartalmazta. Az alkotmányügyi bizottság által benyújtott indítványt a Ház utolsó ülésén - a törvényjavaslattal együtt - elfogadta.
   
A Balsai István fideszes bizottsági elnök által aláírt indítvány indoklása szerint a médiatanács hatósági határozatai ellen indítható bírósági eljárások gyors befejezése közérdek és az érintett médiaszolgáltató méltányolható magánérdeke is, ezért szükséges rövid határidőt megállapítani. (A médiatörvény alapján a keresetlevél benyújtásának önmagában nincs halasztó hatálya a határozat végrehajtására, de a keresettel támadott médiahatósági határozat végrehajtásának felfüggesztése kérhető a bíróságtól.)
   
Az egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításának szövege már december 30-án, azaz egy nappal a médiatörvény kihirdetése előtt megjelent a Magyar Közlönyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!