Kultúra

2011.01.15. 10:49

Médiatörvény - a FAZ a médiatörvény bírálói elleni hadjáratról ír

Intellektuális hisztéria a haza ellen címmel közölte bécsi tudósítója írását a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung a médiatörvény bírálói elleni kampányról.

MTI

A beszámoló alcímében Reinhard Olt megállapítja: "Magyarországon hadjárat bontakozik ki azok ellen, akik állítólag felelősek a médiatörvényt érő nemzetközi bírálatokért". A tudósító beszámol az európai intézményekhez intézett felhívásról, amelyet magyar értelmiségiek mellett számos külföldi személy is aláírt, köztük Václav Havel volt cseh államfő, Marianne Birthler, a Stasi irattárát gondozó berlini hivatal vezetője, Adam Michnik lengyel publicista, Andrei Plesu volt román külügyminiszter.
 "Eközben Magyarországon keresik azokat, akik felelősek az Orbán miniszterelnök kormányának médiatörvényét érő nemzetközi bírálatért - folytatódik a tudósítás. - Németh Zsolt külügyi államtitkár a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján közzétett írásában fölöttébb lehangolónak találja, ahogyan egyes magyar 'értelmiségi' körök feltűnnek a hazájuk elleni hisztérikus kirohanások hátterében. Németh gazdasági érdekeket is lát a tiltakozások mögött, és utal arra az EU bizottsághoz intézett levélre, amelyben Magyarországon működő külföldi bankok és konszernek menedzserei panaszkodnak a néhány ágazatra kivetett válságadóra. Németh írása mindazonáltal csak a magyar nyelvű honlapon található, az angol, francia és német nyelvűn nem."
 "Nem egyedi hangról van szó - írja a FAZ tudósítója -, úgy tűnik, hadjárat van kibontakozóban a liberálisnak számító tudósok és művészek ellen. A liberális jelző sok esetben a zsidó kódolt megfelelőjének tekinthető, főleg akkor, ha a megjelölést politikai-ideológiai címkeként használják bizonyos publicisztikai írásokban. A megtámadottak között van Heller Ágnes filozófus, Vajda Mihály germanista-filozófus, Radnóti Sándor irodalomtudós és -kritikus. Ők a kommunizmus idején megtorló intézkedéseknek voltak kitéve, néhányan közülük ma Orbán és a Fidesz, de még inkább a szélsőjobboldali Jobbik éles bírálóinak számítanak."
 Olt kitér arra is, hogy szintén támadások érik a Fischer Ádám, Konrád György és Schiff András által Európa és az egész világ művészeihez intézett petíció aláíróit. A szövegből vett idézetek után így zárja beszámolóját a  német újság bécsi tudósítója: "a Magyar Nemzet című napilap, amelynek tulajdonosai Orbán híveinek számítanak, a napokban azt állította, hogy néhányan a liberális értelmiségiek közül visszaéltek állami támogatásokkal, mert nem rendeltetésszerűen használták fel azokat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!