Kultúra

2016.03.21. 16:23

Maxi lelkesedéssel: Török Ádám és a Mini Trió fellépése az MMK-ban

Dunaújváros - Ezúttal szűkített, trió formációjával érkezett a Munkásművelődési Központba pénteken az ország legjobb rock-blues fuvolistája, énekese, dal- és szövegírója, Török Ádám.

Balla Tibor

Furcsa mód a Mini Trió és Török Ádám neve nem töltötte meg az MMK földszinti színháztermét péntek este. Kevésbé gondolnám azt, hogy az Ian Anderson nyomdokain járó fuvolista nevének fénye kopott volna meg, sokkal inkább keresném az okokat a városi műsorok összehangolásának hiányában. Péntek estére ugyanis háromnál több zenés eseményt kínált a város, nem beszélve egy országos hírű nevettető fellépéséről.

Török Ádám (jobbra) ha kell, egy édesítőszeres dobozzal hozza a ritmust a rock-blues dallamok alá

Aki ismeri a 46 esztendeje színpadon álló előadót, tudja, a foghíjas ház nem változtat a koncertélményen, Török bácsi ugyanúgy fúj, kalimpál, és hujjog, mintha stadionnyi tömeg előtt állna, ülne. Az sem okoz számára problémát, ha elfelejti magával hozni teljes percussion készletét, a büfében magához ragad egy édesítőtablettás hengeres dobozt, és azzal hozza a ritmust, miközben másik kezével hol a fuvolát szorítja, hol az elektromos ketyeréről indítja a kíséretet, közben pedig lába folyton lépked a pedál gombjai közt.

Nem csoda, hogy megvan az összhang, a trióból ketten, Németh Károly és Török Ádám már 1968-ban is együtt muzsikáltak

A trió formáció (Török Ádám: fuvola, ének, percussion; Németh Károly: elektromos zongora; Horváth Misi: szájharmonika, ének) egyben azt is jelenti, hogy a Mini együttes dalai közül másként, másokat válogat a zenekarvezető. a pénteki kétrészes fellépésre is jutott sokféle szerzemény a free jazz-be hajlótól, a kevésbé ismert Mini dalokon át a legnagyobb saját slágerekig.

Közben persze jut idő kicsit sztorizni is, kiderül, egyik kedvenc városa Sztalin , nem utolsó sorban az érett lányok és asszonyok miatt. Előkerül a magyar hippykorszak, 69 , Badacsony, a Tátika presszó az indulásnál. Az első rész zárásaként Bartók feldolgozás, Este a székelyeknél, aztán fényképezkedés, dedikálás, pohár bor.

A második félidőre jutnak a nagyágyúk, Hideg-, melegszendvics blues, Vissza a városba, a jugoszláv slágerlistát egykor vezető Gőzhajó, Elfogyott a tequila, és a végére a Kereszteslovag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!