Kultúra

2013.08.18. 16:26

Második világháborús múzeummá alakítanak át egy százéves ohiói magyar templomot

Hamarosan második világháborús, a normandiai partraszállásnak szentelt múzeummá alakítanak át egy magyar templomot az ohiói Conneautban - közölte internetes kiadásában vasárnap az Ashtabula városában kiadott Star Beacon napilap.

MTI

A múzeumot a település kikötőjében található, 1914-ben megépült, orgonával is felszerelt Első Magyar Református Templomban fogják kialakítani, amelyben már csak szórványosan tartanak istentiszteletet. A hívők az átköltöztetésig tovább használhatják majd az épületet, amelynek tulajdonjogát a D-Day Ohio Inc. elnevezésű társaság szerezte meg, gyakorlatilag adományként.

A D-Day Ohio szervezésében az Erie-tó partján, Clevelandtől 115 kilométerre északkeletre fekvő településen hagyományőrzők évente újrajátsszák a D-napi invázió eseményeit.

Az idei hadtörténeti múltidézés szombat este ért véget. Azt, hogy pontosan mikor nyitja meg kapuit a D-napra, a második világháborúra és a negyvenes évekre visszatekintő múzeum, az új tulajdonos lapnak nyilatkozó képviselői nem tudták megmondani.

Közölték viszont, hogy a könnyebb megközelíthetőség kedvéért rámpákat akarnak építeni a múltidéző partraszállás helyszínének közelében található templomhoz, amelyhez jelenleg meredek lépcső vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!