A fémlemeztől az okostelefonig

2018.08.30. 12:00

Már lassan kétszáz év telt el az első igazi magyar fénykép elkészítése óta

1840. augusztus 29. a nap, amikor bemutatták az első magyar fotográfiát, pontosabban ahogy akkor mondták, dagerrotípiát.

TA

A nevezetes napon épp 11. alkalommal ülésezett a Magyar Tudós Társaság, amikor is Vállas Antal, az akkor 31 éves mérnök, matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja ismertette azt, hogyan lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek. Az eredményről egybehangzóan állíthatjuk, hogy ezzel született meg az első magyar dagerrotípia, aztán valószínűsíthetően több tízezer dagerrotípia készült Magyarországon az 1850-es és 60-as évek tájékán.

Ünneplő család Dunapentelén az 1910-es években Fotó: Jáki László

A napot 2003 óta ünnepeljük hazánkban, és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (Mafosz) évente ünnepséget rendez e nap tiszteletére, valamint országszerte kiállításokat, előadásokat tartanak a különböző művészeti közösségek.

Vasúti átjáró átépítése a Magyar útnál 1910-ből (Dunapentele) Fotó: Uvaterv

Kiváló alkalom ez arra, hogy felhívjuk a figyelmet a fotózás valódi értékére, kiváltképp egy olyan világban, amelyben egyre többen foglalkoznak fotózással, s a technika embertelen léptékű fejlődése mellett már elenyésző az a tudásigény, ami egy jó minőségű fénykép elkészítéséhez szükséges. Más kérdés azonban, hogy mindenki rendelkezik-e azzal az esztétikai érzékkel, ami egy igazán művészi, profi és értékes fotóhoz kell. Egy azonban biztos: a fotográfia megszületése nélkül nem maradhattak volna fent a városunk történetét és emlékeit megőrző fényképek sem.

Munkások a Május 1. utcában, 1951 Fotó: Bauer Sándor

Összeállításunkban Dunaújváros pillanatképei között válogattunk az 1900-as évek elejétől egészen a hetvenes évek végéig. Innentől már egyre elérhetőbbé vált a saját fényképezőgép szinte bárki számára, megjelentek a színes fotók, és rohamos ütemben kezdett fejlődni a technika és a szakma. Mára mindünk okostelefonján több száz, ha nem több ezer saját kép található, és már el is felejtettük, mekkora tétje volt anno egy rossz kattintásnak. Ma már másodpercek alatt készíthetünk végtelen számú újat, biztosítva magunkat arról, hogy csak a szép emlékek maradjanak meg az utókornak

1952, Vasmű út – kifejezetten modern pár, autóval és fényképezőgéppel Fotó: Fortepan
Dunaújvárosi látkép – teljes gőzzel üzemel a Dunai Vasmű 1965-ben Fotó: Lechner Nonprofit Kft.
Anya és gyermeke az Építők utcai Otthon étteremben 1979-ből Fotó: Bauer Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában