Keresés száz percben

2019.07.16. 13:30

Laptopunk életünk minden pillanatáról árulkodik

Jakab Klára

Searching

Fotó: Sebastian Baron

Lebilincselő filmet láthatunk a Keresés című amerikai misztikus thriller, dráma száz percében.

Nem annyira a cselekmény jelenti az izgalmat, mint inkább a feldolgozás filmes műfaja. Történetünkben egy 16 éves lány eltűnik. A rendőrség nyomoz, ám az apa türelmetlen, mert az ügy nem halad olyan ütemben, ahogy szeretné. A lány apja úgy dönt, hogy saját szakállára kezd el nyomozni, a maga kezébe veszi a kutatást. Lánya laptopja az egyetlen kiindulási pont, így kényszerűségből bemerészkedik arra a területre, ahol ugyan bizonytalanul, tájékozatlanul mozog, de egyedül ott találhatja meg eltűnt lánya nyomait: a neten. Úgy érzi, minden titok egyetlen helyen gyűlt össze, és minden rejtély megoldása itt található: egy laptopon. David Kim, az apa megküzd az ismeretlen világgal. Virtuális térben mozog, de valódi eredményt akar: a lányát.

A drámák megelőzhetőek lennének, de ebből lesz a film

A apa szerepében John Cho-t láthatjuk, alakítása kissé hideg, már-már érzéketlen, ám ehhez ismernünk kellene a keleti emberek érzésvilágát, akik nem ejtenek könnyet, bármilyen nagy is a fájdalmuk, akik elfojtják boldogságukat, mert annak kimutatása szinte szemérmetlenség. Kutatása során David ráébred, hogy a dráma megelőzhető lett volna, ha nem csupán felszínesen figyel lányára, akinek létezett egy másik énje is az internet világában. Kapcsolatuk kimeríti ugyan a normális apa–lány viszonyt, ám egy érzékeny kamaszlány könnyen talál máshol megértést, ha otthon nem. Az apának észre kellett volna vennie az ordító jeleket: a kisebb-nagyobb füllentéseket, sőt, lánya egész személyiségének megváltozását.

Elektronikus nyomokat hagyunk magunk után Fotó: port.hu

Ebben a szupermodern thrillerben minden izgalmas pillanatot digitális eszközökön keresztül lát a néző: bár ez teszi valóságossá, mégis minden különlegesen izgalmassá válik tőle – a film producere az Éjszakai őrség és a Wanted különleges tehetségű, minden újra fogékony alkotója, Timur Bekmambetov.

A nézőt ismét lenyűgözi, mire képes az internet hatalma, milyen varázslatokra képesek a különböző számítógépes programok, hogyan hagy nyomot maga után az ember – bár nem akarná –, ha egy laptopot használ, s hogyan lehet a nyomára bukkanni egy tinilánynak, akiről eltűnt minden létező adat. Az apa nem informatikus, még csak nem is az Y generáció tagja, csak egy elszánt ember, aki meg akarja találni a lányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában