Kultúra

2017.01.10. 17:25

Közösségi programok sora tette emlékezetessé az év végét

Világnapi rendezvényekkel, a kisapostagi óvodában Szent Mihály-napi vigalommal kezdődött a múlt év utolsó negyedéve a város környéki településeken.

Körmendi Erzsébet

Mihály-napi vásárral, kiállítással és bográcsos partival várták a gyerekeket és a felnőtteket a kisapostagi óvodában. A nagyvenyimi erdőjárók, és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek rendet tettek a község templomkertjében lévő arborétumban: nem csak járják a természetet, de gondozzák is azt, ezúttal például bokrot nyestek, füvet vágtak, gereblyéztek, takarítottak.

Hírt adtunk arról, hogy a baracsi íjászok szép sikereket értek el a gyulai történelmi íjász-világbajnokságon: Balogh Csaba világbajnoki 5. helyezéssel, Balogh Kristóf kategóriája első helyezésével térhetett haza. Hatvanéves érettségi találkozót tartottak a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumban.

Egy különleges gyűjteményből láthattak válogatást mindazok, akik ellátogattak a rácalmási művelődési házba, és megtekintették az Emléknyomok - Töredékek Rácalmás történelmének írásos emlékeiből című kiállítást. A kulcsiak évadzáró kerékpártúrára vállalkoztak: 90 kilométert tekert le a lelkes csapat.

A VIII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó végén négy kórus több mint 100 tagja énekelte együtt a Soli Deo gloria című művet Kurucz Gergely vezényletével a mezőfalvi templomban

Örömzenét hallhattunk a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban megrendezett VIII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón. A templomszentelésre és a falualapító Dréta Antal zirci apátra emlékeztek a résztvevők. Drámapedagógiai mesefoglalkozáson vett rész a dunaföldvári Beszédes iskola valamennyi alsó tagozatos kisdiákja és néhány óvodás csoport a könyvtárban. A baracsiak pedig csatlakoztak az Öleljük át a könyvtárat! című Guinness-rekord-kísérlet programhoz, amelyet az országos könyvtári napok keretében hirdettek meg.

Ötödik alkalommal rendeztek manókiállítást a mezőfalvi idősek otthonában. Az önkormányzat jóvoltából új körzeti megbízotti irodával gazdagodott Nagykarácsony. A Miska rekordhuszár ügyeit intéző stáb úgy nyilatkozott: a katona már a pákozdi Bogárhalmon telel majd át, immáron nem felszeletelve, mert októberben már az illetékes hivataloknál a szükséges engedélyeket intézték, közben pedig folyamatosan előkészítették a területet.

Szerződésaláírásnak lehettünk tanúi Rácalmáson október 25-én: Schrick István polgármester és a kivitelező konzorcium képviselői szentesítették kézjegyükkel azt a megállapodást, amely a kisváros lakóinak régóta óhajtott, jelentős beruházásának, a sportcsarnok építésének a kezdetét jelentette. Az előszállási színjátszó kör három sikeres fellépés után Nagykarácsonyban is bemutatta A fülemüle című színdarabot, amelynek szereplőit Előszállás köztiszteletben álló polgárai alakítják.

A hivatalos, céhes, családi és egyéb dokumentumokból és sorsmozaikokból bizony összeáll a nagybetűs történelem. Ennek lehettünk tanúi a rácalmási művelődési ház Emléknyomok... című kiállításán Fotó: Ady Géza

Dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész volt a vendége a nagyvenyimiek egészségnapjának. A Szent Orbán Borrend Márton-napi újbormustrát tartott a közösségi kulturális központban. Igazán különleges péntekre ébredtek november 11-én a mezőfalvi iskolások: torral egybekötött disznóvágásra várta a gyerekeket a gazdakör. Megnyitotta kapuit a nagykarácsonyi Mikulás-birodalom.

Az erdők védelme akció szezonnyitójaként találkoztak a megye erdőgazdálkodói, kapitányságvezetői, és megbeszélték az aktuális teendőket - az akció év elején Mezőfalván kezdődött, ahol egy teljes fasort loptak el ismeretlenek, és azóta megyei szintűvé nőtte ki magát. Jubiláló házaspárokat köszöntöttek Nagyvenyimen. Pergős, jó ritmusú történelmi íjászversenyt rendezett a Baracsi Íjász Egyesület. A tavalyi már a huszadik, jubileumi alkalom volt, hogy a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület vezetői köszöntötték és elismeréssel jutalmazták az utcafrontot és portájukat legszebben virágosítókat, a településszépítőket.

Advent első vasárnapján megnyújtották a koszorú első gyertyáját szinte minden községben, városban - elkezdődtek a karácsonyváró közösségi programok. A Templomosi Baráti Kör tagjai disznótoros hagyományokat elevenítettek fel - nagy böllérparti volt. A Mikulás-futás már hagyomány az előszállásiak berkeiben, sokan tették meg az öt kilométeres távot Nagykarácsonyig.

Megjelent a PLT legújabb szakácskönyve, amely a város környékéről érkezett kiváló háziasszonyok, és konyhaművész férjek receptjeit tartalmazza. A recepteket beküldők közül többen is hozzájárultak süteménnyel, pogácsával a hajléktalanok karácsonyi ellátásához, Kerlang Ferencné és Szadeczkyné Rédl Julianna az ételosztásban is segített. Felújították a dunaföldvári Duna-hidat, december elején elindulhatott rajta a forgalom.

A baracsi Francia Parkban felavatták a község legújabb jelképét, a francia Montois la Montagne testvértelepülésről érkezett csillét. Jótékonysági árverést szervezet Kulcson a Jövő Kulcsa Egyesület, amely karácsony előtt halászléfőző-versenyt is tartott, nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!