Kultúra

2014.12.16. 00:50

Ujházy Krisztina szerzői estje a Kortárs Művészeti Intézetben

Dunaújváros - A Kortárs Zenei Esték sorozat keretein belül hirdette meg a Kortárs Művészeti Intézet Ujházy Krisztina szerzői estjét. Rég nem volt ilyen tömeg kortárs zenei rendezvényen.

Balla Tibor

Meg is hatódott Ujházy Krisztina, akit akképpen konferált fel Fehérvári Tamás, hogy hegedűművész, zenetanár, karnagy és ezen az esten legfőképpen zeneszerző. Nem csak az este főszereplője, hanem háziasszonya is egyben. Ő maga igyekezett az elején tisztázni, hogy ő nem zeneszerző, ez csupán a hobbija, ami annyi örömöt ad neki, így sokáig el fogja kísérni várhatóan. Elsősorban kórusvezetőnek és énektanárnak tarja magát, aki egy fantasztikus kórusban, a Viadana Kamarakórusban énekel. Nekik köszönheti első szerzeményét, egy kórusművet is, amit négy éve írt a város hatvanéves jubileumán rendezett koncert alkalmából. Stílszerűen ezzel, a Talking Heads szövegre komponált Wing című dallal, és a Viadana Kamarakórussal kezdődött a szerzői est, miután a szöveg fordítását Polgár Lilla színművész felolvasta. Az indián dallamokat is tartalmazó kórusmű után Uitz Orsolya (mezzoszoprán), Matolcsi Katalin (zongora), majd hegedűjével a szerző Ujházy Krisztina lépett a közönség elé, végül a kórus is csatlakozott, hogy előadjanak három dalt, melyeket William Butler Yeats verseire komponált Krisztina. Ezzel véget is ért a szerzői est első, kortárszenei része.

Ujházi Krisztina nem csak kiváló hangszeres előadó, de mint az estből kiderült, kiváló zeneszerzőként is, hiszen a dallamos, néha megkapóan lírai, ám alapvetően életigenlő szerzeményei a Jolly Jackers előadásában Fotó: Ady Géza

A folytatásban a Jolly Jackers zenekar muzsikája töltötte be a teret. Az ír-kelta zene tradicionális elemeit a punkkal vegyítő dunaújvárosi formáció (Berta Bence dob, Boncz Andrea fuvola, Faragó István gitár, ének, Farkas István gitár, Papp Enikő bőgő) új fejezetet hozott az életébe egy esztendővel ezelőtt, amikor hegedűsként csatlakozott hozzájuk. Bár feldolgozásokat játszottak, azt gondolta, ír nekik egy dalt. Megtetszett nekik, így több is követte azt. Nemrég befejezték az első nagylemezük stúdiómunkálatait, amelyen egy feldolgozást kivéve az ő dalai szerepelnek. Mint elmondta, elsősorban a csapatra a legbüszkébb, akik nem csak kiválóan játsszák el a dalokat, de valójában ők inspirálták a szerzőt, soha nem kezdett volna ír rockdalokat írni, ha ők nem fogadják be maguk közé. A közönség abba a különleges helyzetbe került, hogy azokat a dalokat, amiket csak januárban mutatnak be, ezen az estén ők már meghallgathatták akusztikus feldolgozásban.

A ráadást követelő vastapsból úgy tűnik, figyelemre méltó lesz a vokális, dallamos, mégis lüktető ritmusú ír-kelta punk lemez a hazaiaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!